Parragh beleszólna a felsőoktatás reformjába

Vágólapra másolva!
Minisztériumi funkciókat követel magának a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a felsőoktatás reformjának alakításában a Népszabadság szerint.
Vágólapra másolva!

A kormány mellett új szereplő jelent meg a felsőoktatás reformjának alakításában: ez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A Népszabadság birtokába került dokumentum szerint Parragh László és az MKIK dominálni akarja az ágazattal kapcsolatos döntéseket, már-már minisztériumi funkciókat venne át - írja a Népszabadság.

Az egyik javaslat szerint az MKIK megszüntetné az egyetemek gazdasági autonómiáját, és arra is vindikálja a jogot magának, hogy beleszóljon az egyes intézmények gazdálkodásába. De nemcsak a gazdálkodásra tenné rá a kezét, hanem az oktatási tartalmak meghatározására is.

A Népszabadság azt írja, hogy az MKIK szerint a "hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálata", "az oktatás színvonalát korlátozó jogok megvonása" is indokolt lenne. A dokumentumban az alapszak, a mesterképzés és a doktori fokozat közötti különbségek elmosódnak, az MKIK az egész felsőoktatásra úgy tekint, mintha az egy egységes szakképzés lenne. Az MKIK tehát szerepet követel - felelősséget viszont nem vállalna, hiszen a dokumentumban egyetlen olyan kitétel sincs, amelyben a kamara garantálná, hogy a végzettek valamekkora százalékát elhelyezné a vállalati szektorban.

A lap úgy tudja, hogy ezek a javaslatok előkerültek a rektori konferencia és a minisztérium közötti szerdai egyeztetésen is. Az MKIK kezdeményezését Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár támogathatónak tartotta.