Vágólapra másolva!
A Fidesz támogatottsága nem változott, az MSZP népszerűsége viszont nőtt decemberhez képest - derül ki a Tárki januári felmérésből. A Fidesz a teljes népesség körében 20, az MSZP 14 százalékon áll, ugyanez a pártválasztók között 40-28. A Tárki szerint a Jobbik és az Együtt 2014 nagyobb mértékben vesztett népszerűségből.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint kis mozgás látszik a baloldali pártok szavazótáborai körül. Mérsékelt növekedés látható az MSZP, miközben csökkenés tapasztalható az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságában. Ezzel párhuzamosan a Jobbik népszerűsége nagyobb mértékben csökkent az elmúlt fél évben, a Fidesz-KDNP azonban stabilan őrzi vezető helyét - közölte a Tárki.

Az ezer fő megkérdezésén alapuló kutatás szerint a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a decemberi 19 után januárban 20 százalékon áll, míg az MSZP szavazótábora 12-ről 14 százalékra nőtt. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 39 százalék után januárra 40, az MSZP-é pedig 24-ről 28 százalékra emelkedett.

A többi parlamenti párt közül a teljes népesség körében a Jobbik népszerűsége 9-ről 8 százalékra csökkent, a pártválasztók körében azonban még nagyobb az esés: három százalékponttal csökkent a táboruk (a decemberi 19-ről 16-ra).

A másik két kisebb parlamenti párt esetében azonban nem történt nagyobb változás: a teljes népességen belül az LMP változatlanul 3 százalékon, a Demokratikus Koalíció pedig 1 százalékon áll, míg a pártválasztók körében az LMP a decemberi 5 százalékot követően januárban 6-ot szerezne, a Demokratikus Koalíció pedig hónapok óta nem mozdul el 2 százalékos szintről.

Az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságát három hónapja méri a Tárki, és eszerint folyamatos a csökkenés. A Bajnai gordon által vezetett szervezet a teljes népesség körében a decemberi 5 százlékot követően januárban 3 százalékos szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 10 százalék után 7 százalék szavazna az Együtt 2014-re januárban.