Biztosan öli a rágcsálókat a lengyel édességbe került méreg

Vágólapra másolva!
Egy rágcsálóirtókhoz használt véralvadásgátlót mutattak ki azokban a lengyel édességekben, amelyeket múlt héten hívtak vissza több magyar üzletből. Az élelmiszerbiztonsági hivatal szerint eddig senki nem lett beteg, de a szer a rágcsálókkal gyorsan és biztosan végez.
Vágólapra másolva!

Magyarországon is kapható lengyel édességek gyártáshoz használt tejporban bromadiolont találtak - olvasható az élelmiszerbiztonsági hivatal (NÉBIH) közleményében. A NÉBIH múlt héten közölte, hogy magyar boltokban is kaphatók rágcsálóméreggel szennyezett lengyel édességek.

A lengyel ügyészség szerint a szennyezés nem jelent veszélyt az emberek egészségre - írja a NÉBIH. A közleménye szerint továbbra sem bizonyított, hogy az édesipari végtermékek szennyeződtek, ennek ellenére kivonták a forgalomból az érintett érdességeket.

A lengyel termékekkel kapcsolatos fogyasztói panaszról, megbetegedésről a mai napig nem érkezett hír egyetlen érintett országból sem - írja a NÉBIH.

A bromadiolon egy rágcsálóirtással foglalkozó cég honlapja szerint: "a korszerű, nem kellemetlen ízű bromadiolon véralvadásgátló hatóanyagtartalma miatt az óvatos kártevők gyorsan és biztosan kiirthatók". Egy kertészeti eszközökkel foglalkozó honlap szerint a bromadiolon véralvadásgátló. Mérgezés tünetei: "rosszullét, hányás, véres széklet és vizelet, hasmenés, orr és ínyvérzések, belső vérzések, amelyek sokkhoz és kómához vezethetnek". A tünetekkel orvoshoz kell fordulni.