Mesterházy és Bajnai is felfedné az ügynököket

Vágólapra másolva!
Az Együtt 2014 csak olyan erőkkel köt szövetséget, akik írásba adják, hogy megnyugtatóan rendezik az ügynökmúltat.
Vágólapra másolva!

Az MSZP, ha kormányra kerül, megteremti a jogi feltételeit annak, hogy az ügynökakták nyilvánosak legyenek - közölte Mesterházy Attila. Az Együtt 2014 szerint a megfigyeltek jogában kellene, hogy álljon, hogy nyilvánosságra hozzák a róluk jelentő ügynökök kilétét.

A szocialista párt elnöke közleményében azt írta: az MSZP elengedhetetlennek tartja, hogy - a szükséges szakmai és politikai egyeztetések, valamint a megfelelő civil kontroll megteremtése után - mindenki hozzáférhessen "a múltat terhelő" információkhoz.

Az Együtt 2014 és a Haza és Haladás Alapítvány szerdán mutatta be javaslatát az állambiztonsági iratok nyilvánosságáról. Kezdeményezik, hogy az egykori megfigyeltek nyilvánosságra hozhassák a róluk jelentő ügynökök kilétét, a nemzetbiztonsági szolgálatoknál maradt iratokat pedig a titkosítások felülvizsgálata után az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába helyeznék át.

A programot ismertető Bajnai Gordon azt mondta: az Együtt 2014 csak olyan politikai erőkkel köt szövetséget, amelyek vállalják a korszakváltáshoz szükséges garanciák megteremtését - így az ügynökügyek megnyugtató rendezését. Hozzátette, az ellenzéki egyeztetések kezdetén ismertették ezt a feltételüket az MSZP-vel, a szocialisták pedig korábbi, erről szóló nyilatkozataikat tartalmazó válaszlevelet küldtek.

Az Együtt 2014 szerint ezután az szükséges, hogy ha eljön a koalíciós tárgyalások ideje, az abban részt vevő szervezetek foglalják írásba az ügynökakták nyilvánosságra hozásának részleteit, és adjanak biztosítékot erre - közölte a volt kormányfő.