Csányiékról fantáziált az elégedetlen OTP-ügyfél

Vágólapra másolva!
Az OTP-elnök lányával kötött házasságról és Csányi Sándorról mint apósról fantáziált a bank egyik elégedetlen ügyfele, aki még 1994-ben akart szponzori segítséget kérni egy autós világ körüli úthoz, de kérését elutasították. Az ötrendbeli zaklatással vádolt férfi leveleket, SMS-eket és a közösségi portálokon zaklató üzeneteket küldött Csányi lányának és az OTP több munkatársának.
Vágólapra másolva!

Kedden folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a férfinak a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy éveken keresztül telefonon és e-mailben zaklatta az OTP több dolgozóját, vezetőjét és Csányi Sándor elnök-vezérigazgató lányát. A vádirat szerint A. László 1994-ben kért szponzori segítséget egy Guinness-rekordkísérlethez, amelyet az OTP Bank nem támogatott. 2008 augusztusa és márciusa között előbb telefonon, majd egy közösségi portálon rendszeresen üzeneteket küldött Csányi Sándor lányának, azért, hogy rajta keresztül is megpróbáljon nyomást gyakorolni az elnök-vezérigazgatóra. A vádirat szerint A. László a cselekmények elkövetésekor és jelenleg is személyiségzavarban szenved. A bíróságon tanúként meghallgatott Jakab Géza, a bank biztonsági szolgálatának vezetője azt mondta: a férfi a deviza-számlanyitás elutasítása után 5-10 évvel kezdte el levelekkel bombázni Csányi Sándort. "Miután a megkeresések egyre erőszakosabbá váltak, hozzám mint biztonsági vezetőhöz került a dolog" - mondta Jakab.

A vádlott az [origo]-nak elmondta, hogy 1995-ben, 23 évesen fordult először a bankhoz, mert szerette volna, ha nyitnak a nevére egy deviza-folyószámlát, valamint szponzorként támogatják rekordkísérletében. Autóval szeretett volna eljutni a világ összes fővárosába, ehhez keresett támogatókat, többek között a FIAT magyarországi képviselőivel is megállapodott, hogy kap tőlük egy gépjárművet, amivel nekivághat a kísérletnek. A férfinak az OTP egyik akkori vezérigazgató-helyettese levélben ígérte meg, hogy megnyitják a nevére a devizaszámlát, ez azonban később mégsem így történt, így a férfi állítása szerint elesett a rekordkísérlettől és az autógyártóval kötött megállapodástól. A vádlott ezután leveleket írt és telefonon kereste a bank vezetőit, kérését azonban később sem teljesítették. Feljelentést végül 2008-ban tett ellene a bank biztonsági szolgálatának vezetője, miután - állítása szerint - a férfi leveleivel túllépett egy határt.

A keddi tárgyalásra tanúként idézték be Csányi Sándor lányát is, de kimentette magát, így csak Jakab Gézát, a bank biztonsági szolgálatának vezetőjét tudták meghallgatni. Jakab elmondta, hogy karácsony előtt A. László újabb követeléssel állt elő, több százmillió forint kárpótlást akart kérni a banktól a meghiúsult szponzorációs ígéret miatt.

A. László a létező összes európai fórumra eljuttatta panaszait, közjogi méltóságokat keresett meg ügyével, a bank biztonsági főnökének küldött levelei pedig "egyre dühödtebbek lettek". "Cigányozott, zsidózott, obszcén kifejezéseket tartalmaztak a levelei." Jakab szerint a vádlott e-mailjeiben, SMS-eiben arról fantáziált, hogyan lehetne az OTP elnök-vezérigazgató repülőgépét lelőni, Csányi lányát megtalálta a Facebookon, és a nyilvánosan elérhető képeit letöltötte. A 16 éves lánynak olyan üzeneteket írt, amikben jövőbeli házasságukat firtatta, és azt, hogy milyen apósa lenne neki Csányi Sándor.

"Engem Jakab kutyának hívott, egy idő után elkezdett a múltammal foglalkozni" - mondta Jakab, aki állítása szerint a sokadik levél után jutott el odáig, hogy feljelentést tegyen. A bank biztonsági vezetője a bíróság előtt arról is beszélt, hogy milyen félelemben élt a Csányi család, a gyerekeket nem lehetett szabad programokra külön felügyelet nélkül elengedni. "Gabriella akkor 16 éves volt, egy szórakozóhelyre nem merték kíséret nélkül elengedni. Volt olyan is, hogy a diszkóból telefonált haza, azt kérte, menjen érte valaki, mert látta a férfit a környéken ólálkodni."

A bírónő kérdésére Jakab elmondta, kapnak fenyegetőző és sértő leveleket a bank ügyfeleitől, de ilyen durva és kitartó ellenséges magatartással még nem találkoztak. A tárgyaláson felolvasták Csányi Gabriella korábbi vallomását, amely szerint a mai napig tartó súlyos, feloldhatatlan lelki problémát okozott neki a vádlott zaklató magatartása.