Jávorékat senki nem tartja konkurenciának

Vágólapra másolva!
Jávor Benedekék egy olyan új zöld baloldali pártot alapítanak, amelyik Orbán leváltása érdekében összefogna az Együtt 2014-gyel és az MSZP-vel. A már meglévő két baloldali párt nyitottan fordul a formálódó harmadik felé, de konkrétan még nem tudják, milyen viszonyban legyenek vele. Nem tartanak attól, hogy szavazókat vesztenének a platformisták miatt, de azért készülnek a vitákra, például a paksi atomerőmű kapcsán.
Vágólapra másolva!

A kormányváltást célzó ellenzéki erők soraiban új helyzet állt elő az LMP hétvégi szakadásával, ugyanis eddig úgy tűnt, 2013-ban biztosan nem fog részt venni az ökopárt a kormányváltás szövetségének összekovácsolásában. A Jávor Benedek által vezetett platformisták kiválásával azonban új szervezet bukkant fel az Együtt 2014 és az MSZP mellett, ez pedig stratégiájuk újragondolására késztetheti Bajnaiékat vagy a szocialistákat.

Tisztázni kell, mit értünk baloldal alatt

Sajnálják a szakadást, mert szerintük 2009-2010 óta az LMP fontos értéket képviselt a magyar politikában - mondta az [origo]-nak Szigetvári Viktor, Bajnai Gordon jobbkeze. Még akkor is, ha sok kérdésben nem értenek egyet Schiffer Andrással, akinek mint Szigetvári fogalmazott, erkölcsi magaslatát nem tudja elfogadni, mert szerinte a mai magyar viszonyok mellett nem lehet az "egyik kutya, másik eb" alapján politizálni. Azt mondta, nem érzik, hogy nekik bármennyi felelősségük is lenne a sztoriban, hiszen a párt belső, fenntarthatatlan stratégiai konfliktusa bőven Bajnai visszatérése előttről datálódik.

Az Együtt 2014 menni fog a maga útján, és próbál alternatívát felmutatni a Fidesszel és az MSZP-vel szemben is, Szigetvári szerint ehhez a Jávor-féle platform tud csatlakozni. Ettől függetlenül az Együtt nyitott az MSZP felé is, de csak a megfelelő pillanatban, a megfelelő feltételek mellett akarnak majd összefogni velük.

A platformisták és az Együtt 2014 ideológiai szinten a baloldaliság autentikus címkéjéért harcolhat, a platformisták ökoszociális baloldalinak nevezik magukat, az Együtt 2014 balközépnek. Szigetvári szerint nem tekintenek konkurenciaként a Jávorék-féle vonalra, mert szerintük hasznosan ki tudná egészíteni egymást a két alakulat. Mindazonáltal kemény elvi vitákra számítanak, például zöldügyekben, vagy akár Paks bővítésével kapcsolatban. Bajnai jobbkeze azt is megjegyezte, hogy fontos tisztázni, mit értünk baloldal alatt, szerinte ugyanis a rendszerkritikus antikapitalizmus elfogadhatatlan, legalábbis az ő értékrendje szerint, viszont a szociális piacgazdaság, a társadalmi igazságtalanságok csökkentéséért cselekvő állam egy jó irány.

Az Együtt 2014 egy másik vezéralakja, Kónya Péter szerint sem kell versenyezni a kormányváltást óhajtó szavazókért, hanem "inkább meg kell szólítani őket". Kónya szerint nyitottak a kiszakadó platformistákkal szemben, de konkrétumot még nem mondott, mert előtte meg kell vizsgálniuk, hogy milyen formában tudnak együttműködni a platformistákkal.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az Együtt 2014 és az MSZP várja Jávorékat - illusztráció

Zöldpártot csinálna az MSZP-s

Az MSZP egyik elnökségi tagja szerint olyan gyorsan történtek a dolgok hétvégén, hogy még senki sem gondolkodott rajta eleget ahhoz, hogy átgondolt stratégiai válaszuk legyen. A politikus azonban annyit elmondott, hogy ők továbbra is nyitottak minden demokratikus ellenzéki szervezet irányába, így természetesen a platformisták újonnan alakuló pártjával szemben is. Az elnökségi tag szerint annyiban pozitív az LMP felbomlása, hogy potenciálisan még több szavazó kapcsolódhat majd be az Orbán-kormány leváltásába, miután az LMP novemberi és szombati stratégiai szavazásán egyértelművé tette, hogy nem fognak választási együttműködést kötni a 2010 előtti kormányok szereplőivel. (Más kérdés, hogy a kongresszus előtt platformista és nem platformista LMP-s képviselőkkel folytatott beszélgetésekből is az derült ki, hogy ha velük többsége lehet az ellenzéknek, akkor össze fognak fogni Bajnaiékkal és az MSZP-vel is.)

A szocialisták elnökségének egyik tagja szerint felelős döntést hoztak Jávorék, amikor kiléptek az LMP-ből, mert az "Orbánon túli világnak együtt kell működnie a kormány leváltásában". Az MSZP-s politikus nem fél attól, hogy a platformisták újonnan alakuló baloldali pártja veszélyt jelent az ő szavazóikra. Mint fogalmazott: "a baloldaliság nem ugyanazt fogja jelenteni Jávoréknál, mint nálunk. Ha úgy tetszik, nem lehet MSZP-bbnek lenni az MSZP-nél"- mondta, majd rövid szünet után hozzátette, ebben a kontextusban természetesen pozitívan használta az MSZP kifejezést.

A politikus arra is kitért, hogy szerinte nagyon bátrak Karácsony Gergelyék, mert ma Magyarországon nem olyan egyszerű pártot csinálni. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha ma neki kellene pártot alapítania, akkor mindenképpen egy zöldpártban gondolkodna, mert szerinte az LMP-nek nem sikerült elég markánsan képviselni a zöldgondolatot.

A szocialisták hivatalos álláspontjaként Horváth Csaba, az MSZP alelnöke elmondta, hogy ők semmilyen formában nem kívánják kommentálni az LMP-vel történteket. Horváth ugyanakkor hozzátette, a kérdést, hogy a kiszakadó vagy a maradó LMP-sek szolgálják-e jobban a zöld gondolatot, azt majd az idő fogja eldönteni.