Elnézte a Fidesz a polgármester jutalmát

Vágólapra másolva!
Rosszul tudta a Fidesz, hogy mihez kezd a jutalmával a taranyi polgármester. Kocsis Máté a hétvégén azt mondta, az országban egyedüliként Töreki István inkább az év végi pénzt választja a párttagság helyett, a polgármester azonban azt mondta, ő közcélra ajánlja fel az összeget. A helyi fideszes képviselő szerint félreértés történt.
Vágólapra másolva!

"Azt mondtam, hogy nem fizetem vissza, nem azt, hogy megtartom" - mondta az [origo]-nak az év végi jutalmáról a taranyi polgármester, a fideszes Töreki István. A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté még a múlt héten írt a fideszes választókerületi elnököknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a polgármesterekkel, és közöljék velük, hogy az év végi jutalmakat vissza kell fizetniük, vagy jótékonysági célra kell fordítaniuk, vagy akár vissza is adhatják mandátumukat.

Kocsis hétvégén közölte, hogy tizenkét politikus visszafizette a számára megítélt összeget, erre csak a taranyi polgármester nem volt hajlandó, ő inkább kilépett a Fideszből. Töreki István az [orgio]-nak szűkszavúan annyit mondott, hogy ő is közcélra ajánlotta fel az összeget, részleteket azonban egyelőre nem közölt.

Helyi képviselők azt mondták, hogy az elmúlt években nem jutalmazták a polgármestert, tavaly azonban több százezres jutalmat szavaztak meg neki a teljesítménye elismeréseként. Az egyik képviselő megjegyezte, a polgármester már a képviselőtestületi ülésen bejelentette, hogy közcélra fogja felajánlani a pénzt.

Hirtelen felindulásból mondhatta

"Félreértés történt, elcsúszott egymás mellett két információ" - mondta az [origo]-nak Karvalics Ottó, a Fidesz Somogy megyei képviselője, a választókerület korábbi elnöke. Karvalics szerint a polgármester és a választókerület egy munkatársa érthette félre egymást, amikor a témáról beszéltek telefonon, a polgármester pedig "hirtelen felindulásból" mondhatta, hogy kilép a pártból. Karvalics szerint a polgármester Fidesz-tag marad, és mivel a pénzt közcélra fogja fordítani, az ügynek nincs komolyabb jelentősége, és többet nem is szándékoznak foglalkozni vele.

A faluban sem volt különösebben téma a polgármester jutalma, egy helyi képviselő szerint ugyan néhányan háborogtak a jutalom miatt, az [origo] által megkérdezett helyiek azonban nem zavartatták magukat, mint mondták, elégedettek a polgármester munkájával, a falu ugyanis sokat fejlődött az elmúlt években.