Schiffer: Egy hajóban nem lehet kétfelé evezni

LMP, parlament, planáris ülés, schiffer andrás
Vágólapra másolva!
Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szerint az, hogy a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek az LMP-ből, és új pártot alapítanak, nem jelenti azt, hogy pártszakadás következett volna be az LMP-ben.
Vágólapra másolva!

Schiffer András szerint nem jelent pártszakadást a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjainak kilépése az LMP-ből, hiszen a párttagság alig 10 százaléka jelezte eddig távozási szándékát. Schiffer vasárnap sajtótájékoztatón reagált a tényre, hogy a párton belül kialakult, a baloldali választói mozgalommal tárgyalni akaró irányvonal kiválik az LMP-ből.

Az LMP vezető politikusa bejelentette, hogy tárgyalásokba kezdenek azokkal, akik el kívánják hagyni a pártot, annak érdekében, hogy a kiválás kulturált körülmények között történjen meg. A tárgyalásokon meg fogják vitatni, hogy a pártból kilépők a frakció tagjai maradjanak-e a házszabály alapján. Az LMP alapszabálya nem zárja ki annak elvi lehetőségét, hogy más párt tagjai is a frakció képviselői lehessenek - mondta egy kérdésre válaszolva.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A Jávor Benedek vezette csoport, amelyet a Párbeszéd Magyarországért Platform tömörít, vasárnap jelentette be, hogy tagjai kilépnek az LMP-ből, és új pártot alapítanak. Azt mondták, kibékíthetetlen ellentétek alakultak ki a párton belül, ezért eljött az ideje, hogy elengedjék egymás kezét. (Erről részletek itt.)

Arról, hogy a kilépésüknek mi volt az oka, Schiffer azt mondta, "egy hajóban két irányba nem lehet evezni". Hozzátette, hogy érzelmileg nehezen élte meg a kilépéseket, de az elmúlt hetek eseményei alapján fel kellett készülni arra, hogy néhányan elhagyják a pártot.

Az LMP továbbra is azt az irányvonalat követi, amely távolságot akar tartani mind a jelenleg kormányzó erőktől, mind pedig a korábbiaktól. Úgy szeretnék lebontani "a nemzeti cinizmus rendszerét", hogy nem kérnek azokból, akik korábban Magyarországot kormányozták - fogalmazott Schiffer. Az LMP olyan ökopolitikai alternatívát akar felmutatni, amely világosan megmutatja, hogy lehetséges a nagytőke ellenében politizálni úgy, hogy a magyar munkavállalók kiszolgáltatottsága csökkenjen, az ország pedig megőrizze természeti és kulturális örökségét.