Gyurcsány: ideológiai átnevelő táborokká alakítják az iskolákat

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki szervezetek hazafias kötelessége, hogy megtalálják a választási együttműködés módját, aki nem ezen dolgozik, az Orbán Viktor hatalomban tartásán munkálkodik - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) kongresszusán.
Vágólapra másolva!

A volt kormányfő, a DK elnöke a budapesti SYMA csarnokban csaknem kétezer párttag és szimpatizáns előtt azt mondta: sok részletkérdésben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, de "az alkotmányosság helyreállítása" közös cél.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a szocialista párt vezetése elnézést kért a határon túli magyaroktól az MSZP-nek a kettős állampolgárságról szóló, 2004. decemberi népszavazáson képviselt álláspontjáért. "Ezt tiszteletben tartom, de nem értem és nem értek vele egyet. (...) Ezért is vagyunk más pártban" - jegyezte meg, megerősítve: továbbra is helyteleníti, hogy állampolgárságot kapjanak, akik nem élnek Magyarországon, nem osztoznak a teherviselésben, nem viselik szavazatuk következményét.

Gyurcsány visszatérne a régi alkotmányhoz

Gyurcsány szerint azonban a nézeteltérések nem gátolják az ellenzéki erők együttműködését, valamint a közös indulást a választásokon. Azt javasolta: ünnepeljék közösen március 15-ét, legyen a nemzeti ünnep "ellenzéki erődemonstráció", a 2014 tavaszáig tartó választási küzdelem első állomása.

Gyurcsány Ferenc - aki előzőleg a DK elnökségi tagjaival együtt a Coldplay együttes egyik dalára vonult be a csarnokba, miközben szimpatizánsai felállva köszöntötték - egyórás beszédében kifejtette: a jelenlegi alaptörvény "barkácsolása" helyett vissza kell térni a 2010-es kormányváltás előtti alkotmányhoz. Ezt azzal indokolta, hogy az alaptörvény "illegitim", sérti az 1989-ben létrejött köztársaság alapeszméit, és vezetőinek képére akarja formálni az országot.

Támogatják az Európai Egyesült Államok létrehozását

Az elmúlt hetekben folytatott országjárásáról azt mondta: legkeserűbb tapasztalata a félelem, amivel szembesült. Sokan attól tartanak, baj érheti őket, ha kiderül, hogy az ellenzékkel szimpatizálnak, míg mások - a diktatúrákban megszokott - szégyenletes kompromisszumokra kényszerülnek, ha boldogulni akarnak - magyarázta. Hozzátette: nem gondolja, hogy Magyarország diktatúra lenne, de "már rég nincs demokrácia".

Beszédében arra kérte a nagyvárosok polgármestereit, hogy vasárnap - csatlakozva a római Colosseum elsötétítéséhez - egy időre kapcsolják le településükön a díszkivilágítást, így tiltakozva a szélsőjobboldali eszmék terjedése ellen.

Szólt arról is, hogy pártja az egyetlen Magyarországon, amely támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását. Emellett bírálta a kormányt az oktatási rendszer átszervezése miatt. Mint mondta, tiltakoznak az ellen, hogy az iskolákat uniformizálják, "ideológiai átnevelő táborokká" alakítsák.

A kongresszuson elfogadták a párt programját is. Az Európai Magyarországot! Demokráciát, biztonságot, fejlődést! című, hatvanoldalas dokumentum a DK honlapján olvasható.

A DK 2011 októberében alakult meg, amikor Gyurcsány Ferenc kilenc szocialista frakciótaggal együtt elhagyta az MSZP-t. A szervezet közlése szerint tagjainak száma meghaladja a hétezret, 750 településen vannak jelen, a 106 egyéni választókerület mindegyikében van már pártszervezetük, több mint a felében pedig vezetőt is választottak.