Pintér felfedezettje lesz az új főrendőr

Vágólapra másolva!
Szolgálati nyugdíjba vonul Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány. Utódjának Papp Károly rendőr vezérőrnagyot javasolta Pintér Sándor belügyminiszter a kormányfőnek. Papp a rendőrség átalakításáért felelős miniszteri biztosi posztot is megkapta már, és neki kellett értékelnie a 2006. október 23-ai rendőri akciók szakszerűségét is.
Vágólapra másolva!

Megszűnik február 3-án Hatala József rendőr altábornagy szolgálati viszonya, az országos rendőrfőkapitány szolgálati nyugdíjba vonul - közölte a Belügyminisztérium. Hatala József felmentésére a beosztásából Pintér Sándor belügyminiszter tett javaslatot a miniszterelnöknek.

Az altábornagy ezentúl a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöki feladatait fogja ellátni társadalmi megbízatásként - áll a Belügyminisztérium közleményében. Az országos rendőrfőkapitány utódjának Papp Károlyt javasolta Pintér Sándor.

Az országos rendőrfőkapitány-jelölt alkalmasságáról február elsején foglal állást az Országgyűlés illetékes bizottsága.

Papp Károlyt tavaly nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrség átalakításáért felelős miniszteri biztosnak. Korábban a Készenléti Rendőrség parancsnoka, majd a 2010-es kormányváltás után az ORFK vezetőhelyettese is volt.

Papp Károly Fejér megyei kapitányként 2007-ben országos jelentőségű feladatot kapott: a 2006. október 23-ai rendőri akciók szakszerűségét kellett értékelnie. A Fidesz által keményen támadott, a kormány és az akkori rendőri vezetők által többször megvédett rendőri fellépést az általa készített jelentésben - amelyet 2007-ben az [origo] kérésére hozott teljes változatban nyilvánosságra az ORFK - "törvényesnek, de szakszerűtlennek" nevezte. Papp Károly a jelentés elkészítése után a Rebisz (Rendészeti Biztonsági Szolgálat) parancsnoka lett, majd egy évvel később a szervezet átalakítását kellett végrehajtania.

Miniszteri biztosként Papp feladata többek között az volt, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodát és a Készenléti Rendőrséget egybeolvassza, illetve hogy minden járási székhelyen rendőrkapitányságot vagy rendőrőrsöt hozzon létre. A rendőrség átalakítására rálátó fideszes forrásunk szerint Papp Károly kinevezését az indokolhatta, hogy ő lehet Hatala József országos rendőrfőkapitány utódja. Hatala József ugyanis idén februárban 62 éves lesz, ezzel eléri a hivatásos szolgálat felső korhatárát, vagyis nem maradhat rendőrfőkapitány.

Portrénkat Papp Károlyról itt olvashatja.