Tavaly 12 milliós bírságot hozott a dohányszigor

Vágólapra másolva!
Az ÁNTSZ főként szórakozó-, illetve vendéglátóhelyeket bírságolt. A felügyelők összesen 56 ezer egységet kerestek fel, és csaknem 1200 esetben találtak valamilyen kifogásolni valót.
Vágólapra másolva!

Több mint 12 millió forint bírságot szabtak ki tavaly a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A legtöbb pénzt szórakozó-, illetve vendéglátóhelyeknek kellett befizetniük, de a közforgalmú intézményekre, illetve munkahelyekre kirótt büntetések mértéke is milliós nagyságrendű volt.

Tavaly január elsején lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. A türelmi időszak idején nem bírságoltak a hatóságok, de április elseje után már nem lehetett elkerülni a büntetést. Közben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan gyűjtötte a visszajelzéseket mind a közegészségügyi felügyelőktől, mind az állampolgároktól, üzemeltetőktől. Ezek alapján 2013. január 1-jén több olyan módosítás lépett életbe, amelyek a jogszabály gyakorlati alkalmazását segítik.

Az ÁNTSZ példaként említette, már nem csak szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari szolgáltatást nyújtó egységek üzemeltetői dönthetnek úgy, hogy létesítményüket nemdohányzóvá nyilvánítják, hanem bármely közforgalmú intézmény is. Ha így határoznak, akkor dohányzóhelyet nyílt térben sem kell kijelölniük.

Tavaly a közegészségügyi felügyelők összesen 56 ezer egységet kerestek fel, és csaknem 1200 esetben találtak valamilyen kifogásolni valót. A számok alapján a szabálysértések legnagyobb aránya közterületeken történt. Emellett a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben illetve a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még az átlagosnál több problémát az ellenőrök. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények.