Nem érti Tarlós, hogy mit kell vizsgálni a hóhelyzeten

Vágólapra másolva!
Érthetetlennek nevezte a főpolgármester, hogy az ombusdman azt vizsgálja: a múlt hétfői fővárosi havazáskor hány kiló sót szórtak ki az utakra a közterület-fenntartók. Szerinte Szabó Mátéban indulatok vannak, amiért "rosszul jött ki a hajléktalanügyből".
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester érthetetlennek tartja, miért indított vizsgálatot az ombudsman a múlt hétfői budapesti hóhelyzet kezelésének áttekintésére. Tarlós István csütörtökön azt mondta, egyebet sem látni és hallani a hírekben, mint hogy hány települést zárt el a havazás, illetve az M3-as autópályán olyan kátyúk vannak, hogy tengelytörést kapnak az autók, ha belemennek, Szabó Máté pedig vizsgálatot indít az ügyben, hogy hány kiló sót szórt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A városvezető úgy fogalmazott: ezek szerint eddig tévedésben volt, és Szabó Máté csak budapesti ombudsman.

A soron kívül, sürgősséggel lefolytatandó vizsgálattal összefüggésben közölte, hogy az alapjogi biztos meg fogja kapni a kért adatokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy aznap a fővárosban a forgalom délre helyreállt, ehhez képest az ország többi pontjáról folyamatosan az említett hírek jönnek.

"Nyilván felmerül az emberben a kérdés szubjektíve, hogy nincs valami indulat az ombudsmanban amiatt, hogy rosszul jött ki (...) a hajléktalan-ügyből, mert egyébként teljesen érthetetlen ez a hozzáállás" - emelte ki Tarlós István.

Az alapvető jogok biztosa kedden jelezte, hogy vizsgálja a múlt hétfői rendkívüli budapesti hóhelyzet kezelését. Mint közölte, nem zárható ki, hogy több, alapjoggal összefüggő visszásság történt - például a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog, valamint a közlekedés szabadságának sérelme, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszéllyel összefüggésben pedig a testi és lelki egészséghez való jog sérelme.