Rejtélyes villanások Budapest felett

Vágólapra másolva!
Kedden este háromnegyed hét körül két villanást is észleltek a főváros egén. A villámlást kizárta az Időkép.hu, lecsapó villámokat ugyanis legközelebb az Adriai-tenger környékén észleltek. Szerdára kiderült, hogy a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet kísérleti telepén folyó munkálatok okozták a jelenséget. Nézze meg a villanásokról készült videót, amit egy autós vett fel az M0-son!
Vágólapra másolva!

Az Időkép Facebook-oldalán több száz kommentelő találgatta órákon keresztül, hogy mit láthattak az égen. Miután a villámlást kizárták, sokan valamilyen meteorjelenségre gyanakodtak, később pedig a Magyar Villamos Művek Országos Villamostávvezeték Zrt. XV. kerületi kísérleti telepe is gyanús lett. Később kiderült, hogy a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi telepén folytak azok a kísérletek, amelyek fényét - a felhős idő miatt felerősödve - sokan észlelték.

Varga László, a Veiki ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: kedden este "szigetelőláncok ívállósági próbáját" vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy a távvezetékeket az oszlopokhoz rögzítő szigetlőelemek megbízhatóságát tesztelték.

Ilyenkor nagy feszültséget és áramot bocsátanak a rendszerre (15-20 kV, illetve 35 kA). Az ennek következtében kialakuló elektromos ívjelenség keltette a fényjelenséget. Varga szerint ilyen vizsgálatok 1949 óta zajlanak, és "környezeti hatásuk semleges". A kevesebb mint 1 másodpercig tartó zárlatok több méteres, nagyon fényes ívet hozhatnak létre.