Navracsics: 2018-ban lehet választási regisztráció

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor szerint az állami népesség-nyilvántartó rendszer elvesztette frissességét, ezért nem zárható ki, hogy 2018-ra valamilyen formában bevezessék a választási regisztrációt. A miniszterelnök-helyettes az Inforádió Aréna című műsorában beszélt még a szakpolitikai reformokról és az egyre élesedő, hosszúra nyúló választási kampányról.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor szerint az állami népesség-nyilvántartó rendszer mára elvesztette egyértelműségét, frissességét, ezért nem zárható ki, hogy a 2018-as országgyűlési voksolásra ismét felmerül a választási regisztráció gondolata. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről az Inforádió Aréna című műsorában beszélt szerdán, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a regisztráció kérdésében egyelőre nem foglaltak el végleges álláspontot a kormánypártok. A tárcavezető emlékeztetett, jövőre biztosan nem lesz regisztráció, azt azonban nem zárta ki, hogy négy évvel később valamilyen formában bevezessék azt.

Az állami népességnyilvántartás jelenleg nehezen áttekinthető, a valóságtól eltérő adatok megadását pedig nem szankcionálják - mondta Navracsics, aki szerint mindez lehetővé teszi a politikai indokból történő átjelentkezéseket a "billegő" kerületekben. Mint mondta, ha fennmarad a regisztráció gondolata, akkor a következő öt év elegendő lehet a vitára alkalmat adó alkotmányossági és belpolitikai kérdések tisztázására, amennyiben pedig ez mégsem lehetséges, akkor végleg el kell köszönni ettől az ötlettől.

Navracsis Tibor a 2010-ben indult szakpolitikai reformokról, így például a köz- és felsőoktatás átalakításáról azt mondta, az erről kialakult konfliktusok azt jelzik, hogy végre történt valami. A területét érintő változtatások közül kiemelte a járási rendszer kialakítását, amelyen elmondása alapján még rengeteget kell hangolni, hogy véglegesítsék: mi marad az állami feladatokat átvevő járások hatáskörében és mivel foglalkozhatnak a jövőben az önkormányzatok.

Navracsics Tibor szólt arról is, hogy egyre élesedő, hosszú választási kampányra számít, a törvényalkotás tavaszi szakaszában pedig az új polgári törvénykönyv (Ptk.) és a földtörvény elfogadása kerülhet a középpontba.