Hiányolják a romákat a holokausztbizottságból

Vágólapra másolva!
Több mint 200-an írták alá azt a petíciót, amelyben azt követelik, hogy vegyék be a roma szervezeteket a holokauszt-emlékbizottságba.
Vágólapra másolva!

Nem hívták meg a roma szervezetek képviselőit a Lázár János vezette Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottságba, erre hívja fel a figyelmet nyílt levelében Kálmán Mihály, a Harvard Egyetem PhD-hallgatója, aki arra kéri a kormányt, hogy változtasson korábbi döntésén.

A nyílt levelet a megjelenése óta eltelt két napban már több mint kétszázan aláírták az X Kommunikációs Központ szerint, többek között Horváth Aladár (Roma Polgárjogi Egyesület), Setét Jenő Brada (Ide tartozunk! - Roma Közösségi Hálózat), Radnóti Zoltán rabbi (Bét Sálom Zsinagóga) és Daróczi Ágnes (Phralipe Független Cigány Szervezet) is.

Az X Kommunikációs Központ szerint Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke kedden tájékoztatta Kálmán Mihályt arról, hogy Balog Zoltán, Lázár János, és Feldmájer Péter az Emlékbizottság első ülésén egyetértettek abban, hogy "a roma közösség képviselőit is meg kell hívni az Emlékbizottság következő üléseire". Az X szerint azonban Kálmán Mihályt erről senki sem értesítette, ezért Kálmán újra levelet írt Balognak és Lázárnak.

Lázár János titkárságán az államtitkár egyik munkatársához irányították az [origo] munkatársát, ahol azt közölték, hogy Lázár János tud arra választ adni, mikor kerülhetnek be az Emlékbizottságba a roma közösség képviselői.