Szegeden a könyvtáron csattan a megszorítás

Vágólapra másolva!
A szegedi egyetem 4,6 milliárd forintot veszít a megszorításokon, ezért a hétvégéken februártól már egyáltalán nem nyit ki a könyvtára.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg könyvtára február 4-től már nem nyit ki hétvégén, és még hétköznap is csak 9-19 óra között tudja kiszolgálni a látogatóit - erről az intézmény tájékoztatta a hallgatókat egy diák beszámolója szerint.

A közlemény egészen egyértelműen fogalmaz, amikor a döntést a "felsőoktatást érintő elvonásokkal" indokolja, vagyis nincs pénz az intézmény eddigi rendszer szerinti fenntartására. Az államtól érkező támogatás idén 4,2 milliárd forinttal csökkent.

Jelenleg még 8-20 óra között tart nyitva a könyvtár, és a hallgatók szombaton 9-16 óra között is látogathatják az olvasótermeket. Amint az intézmény egyik uniós pályázati anyagából kiderül, naponta 4-5,5 ezren látogatják a könyvtárat.

Nem ritka, hogy az egyetemen megkövetelt tankönyvekhez a tanulók szinte csak itt férhetnek hozzá, illetve még itt is csak korlátosan, mert nincs belőlük elegendő példány. A könyvtár a legfontosabb munkákból ezért egy-egy kölcsönözhetetlen, csak helyben olvasható példányt is tart.

Szegeden egyébként egészen magas a külföldről érkező, és tandíjat fizető hallgatók aránya, akik szintén a szolgáltatás színvonalának csökkenését tapasztalják majd.