Tizenhat éves, kurválkodik, neki csak az állam marad

Jövőre nem lehet gyermekotthonba beadni 12 évesnél fiatalabb gyereket, vacsorázó gyerekek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthonábam, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem maradhatnak a gyermekotthonokban jövő évtől a 12 évnél fiatalabbak, a kormány tervei szerint 2014-től mindenkinek nevelőszülőt kell keresni. A szociális államtitkárság szerint a kisebb gyermekeknek nagy traumát okoz a gyermekotthon, a 12 évnél idősebb kamaszoknak viszont ez inkább megfelel, mint a családi élet. A megkérdezett gyermekotthonokban azt mondták, hogy egy kamasznak is ugyanúgy járna egy szülő, és a tolvaj fiúról vagy kurválkodó lányról sem szabad lemondani.
Vágólapra másolva!

"Pistit háromszor hozták vissza három év alatt a gyermekotthonba, valószínűleg most már itt is marad, amíg felnő" - mondta egy budapesti gyermekotthon vezetője az egyik legproblémásabb gyerekéről, aki még csak 10 éves. A fiú az otthonvezető szerint a társainál agresszívabb, sokat verekszik, már kilencévesen rágyújtott, és előfordult, hogy a rendőrség vitte vissza az otthonba. "Neki most is nehéz nevelőszülőt találni, később pedig ez szinte lehetetlen lesz, a szülők nyilván azt mondják: Pistit nem tudom megnevelni, már kamasz" - mondta a gyermekotthon vezetője.

Mindenesetre újra meg kell próbálni nevelőszülőt keresni Pistinek, mert a kormány tervei szerint 2014-től a 12 év alatti gyerekek nem maradhatnak gyermekotthonban. Soltész Miklós szociális államtitkár a múlt pénteken jelentette be, hogy jövő évtől nem lehet nevelőotthonokba beadni 12 évesnél fiatalabb gyereket. Az a cél, hogy ehelyett nevelőszülőkhöz, családba kerüljenek. A már most is gyermekotthonban élő 12 év alatti gyerekeket pedig fokozatosan, két év alatt helyezik el nevelőszülőknél.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Miért mond le a kormány a kamaszokról?

Több gyermekotthonban is azt mondták, egyértelmű, hogy családban jobb helyük van a gyerekeknek, "egy rossz nevelőszülő is jobb, mint egy kiváló gyermekotthon" - fogalmazott egy intézményvezető. A gyermekotthonban dolgozók ezt azzal indokolták, hogy a gyereknek jobb, bármilyen korú is, ha van egy felnőtt, akihez kötődhet, aki felelős érte, akitől mintákat leshet el, akire számíthat éjjel-nappal. A gyermekotthonban, bármilyen színvonalas és otthonosan berendezett, nincs ilyen személy, mert "a leglelkiismeretesebb, legodaadóbb nevelőnek is van saját családja, és az otthonban élő gyerek ezt mindig tudja vagy érzi".

A gyermekotthonokban nem értették, miért 12 évnél húzta meg a határt a kormány, és "miért különböztetik meg így a 11 és a 13 éves gyerekeket, miért mond le a kormány a kamaszokról" - kérdezte egyikük. A szociális államtitkárság az [origo]-nak azt írta, hogy a 12 éves korhatár meghúzásánál a gyermek személyiségének fejlődési szakaszait vették figyelembe, és "azt a szakmailag alátámasztott tényt, hogy minél fiatalabb egy gyermek, annál inkább lelki sérüléseket okozhat számára a hosszú távú intézményes elhelyezés".

Az államtitkárság emellett úgy látja, hogy "főként az idősebb, (ha rosszul is, de működő) családból kiemelt gyermekek számára könnyebben elfogadható egy kis létszámú gyermekotthon vagy lakásotthon napirendje, életritmusa, mint egy új családi struktúra". A kormány rendeletmódosítása ugyanakkor nem zárja ki, hogy egy 12 évnél idősebbet is nevelőszülőknél helyezzenek el, "amennyiben ez a legmegfelelőbb megoldás a gyermek érdekét figyelembe véve".

A kurválkodó lányról sem szabad lemondani

Egy Somogy megyei gyermekotthon vezetője szerint valóban jobb minél korábban nevelőszülőhöz adni a gyerekeket, és "a legjobb, ha egy percet sem töltenek az otthonban". Szerinte azonban a családi élet, a nevelőszülői gondoskodás ugyanígy járna az idősebbeknek is. "Nálunk is van két srác, akit lopáson kaptak, van egy 16 éves lány, aki sajnos kurválkodik, nekik nyilván nehéz szülőt találni, de nekik is ugyanúgy járna, mindig meg kell próbálni" - mondta az igazgató.

"A 12 évesnél fiatalabb gyerekeket kétségtelenül jobban lehet befolyásolni, és a kamaszkori problémák sem jelentkeznek náluk" - mondta az [origo]-nak Horváthné Godó Mária, a Nevelőszülők Érdekvédelmi Egyesületei Szövetségének alelnöke, aki négy gyereket nevel (10, 11, 14 és 15 évesek). A nagyobb gyerekei "átlagos kamaszok az átlagos serdülőkori problémákkal" (gyakori hangulatváltozások, kisebb viták a szülőkkel), de Horváthné Godó Mária ismer több olyan nevelőszülőt is, aki a rendőrségre jár a deviáns, problémás vagy éppen szökésben lévő gyerekéért. "Van, aki nehezen bírja, de az nagyon ritka eset, hogy valaki visszaadja a gyermeket" - mondta Horváthné.

Forrás: MTI/Komka Péter

Beszéltünk egy nevelőszülővel, aki viszont nem bírt a kamaszodó nevelt lányával, és miután többször is megszökött tőle, lemondott a neveléséről. "Minden vita úgy ért véget, hogy káromkodva a fejemnek vágta, hogy nem vagy az anyám. Rossz hatással volt a többi nevelt gyerekre, és bevallom, nem találtam vele a közös hangot" - mondta a nő. A lány 13 évesen került hozzá, és fél évig lakott nála, aztán gyermekotthonba került.

500 nevelőszülő kellene még

A 2011-es adatok szerint 9883 tizenkét évnél fiatalabb gyerekről kellett gondoskodnia a gyermekvédelemnek, és nagyjából a háromnegyedének sikerült is nevelőszülőt találni, 2369 gyerek pedig különböző otthonokban nevelkedett. Több gyermekotthonban azt mondták, hogy 12 évnél fiatalabbak főleg a testvéreikkel együtt kerülnek hozzájuk. "Ők általában itt is maradnak 18 éves korukig, mert őket még csak-csak elvinnék, de a 15-17 éves nővérüket, bátyjukat már nem tudják vállalni a szülők" - mondta egy budapesti igazgató.

A szociális államtitkárság az [origo]-nak azt mondta, hogy ilyen esetben a kormány sem szeretné szétválasztani a testvéreket, és a 12 évnél fiatalabb gyerek maradhat az otthonban, ha nem találnak olyan családot, amely a testvéreivel együtt befogadná. Ugyanígy maradhatnak az otthonokban a tartósan beteg, fogyatékos vagy halmozottan sérült gyerekek, ha nem sikerül nekik megfelelő szülőt találni.

Jelenleg Magyarországon nagyjából ötezer nevelőszülő van, aki havonta 15 ezer forintot kap egy gyerek neveléséért. A 350 hivatásos nevelőszülő (ők négynél több gyereket is családjukba fogadhatnak) pedig havi bruttó 135 ezer forintot keres. A kormány szerint a most meghirdetett programjuk sikeréhez újabb ötszáz nevelőszülő megtalálása és képzése lenne szükséges.