Vágólapra másolva!
Fél évet is csúszhat a romagyilkosságok tárgyalása, miután az egyik védőt jogerősen is kizárták, mivel az apja korábban eljárt az ügyben.
Vágólapra másolva!

Jogerősen kizárták a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperéből Varga Zoltánt, a harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét, ezért tárgyalási napokat kell megismételni - jelentette be a Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalási napján Miszori László, az ügyben eljáró bírói tanács elnöke.

A védőt azért zárták ki, mert egy olyan ember rokona, aki az ügyben korábban eljárt. Varga Zoltán február óta Pető Zsolt kirendelt védője, de időközben a bíróság megtudta, hogy ő Varga Zoltán bírónak a fia, aki tavaly októberben a Legfelsőbb Bíróság tanácsának tagjaként eljárt az ügyben. Az október 3-i tárgyaláson a bíró felidézte: 2011. október 10-én a Fővárosi Ítélőtábla felülvizsgálat keretében végzést hozott, amelyben egyebek mellett fenntartotta a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását is. A végzés ellen fellebbeztek, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, amely 2011. december elsején hozott döntést. Ennek a tanácsnak a tagja volt az ügyvéd édesapja, Varga Zoltán bíró.

Miszori László elmondta, hogy a büntetőeljárás szabályai szerint nem lehet védő, aki az ügyben mint bíró, ügyész vagy mint a nyomozó hatóság tagja járt el, valamint az ügyben korábban vagy jelenleg eljáró bírónak, ügyésznek vagy a nyomozó hatóság tagjának a hozzátartozója.

A kizárás miatt mindazokat az eljárási cselekményeket, amelyeket az ügyvéd jelenlétében foganatosítottak, megismétlik, hogy az eljárási szabálysértést kiküszöböljék - közölte a bíró. A tárgyalásból harminc napot kell megismételni, így hónapokat csúszhat az ügy tárgyalása. Miszori László elmondta, az egyes tárgyalási napok megismétlése azt jelenti, hogy az azokon készült jegyzőkönyveket felolvassák, észrevételeket lehet tenni, valamint mindazokat, akik az érintett tárgyalásokon megjelentek - szakértők, tanúk - ismételten idézik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A per idei első tárgyalását múlt pénteken tartották. A bíróság március végéig tűzött ki határnapokat: 26 tárgyalási napot tervez, iratot ismertet, tanúkat és szakértőket hallgat meg, ítélet - a bizonyítás menetétől függően - nyáron várható. A vádlottak esetében az előzetes letartóztatás maximális időtartama négy év, amely 2013. augusztus 21-én jár le.

A romagyilkosságokról szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.