Jön az ónos eső, szórták a fővárosi utakat

Vágólapra másolva!
Keddre virradóra szórták a budapesti utakat, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki a várható ónos eső miatt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. keddre virradó éjszaka megelőző jelleggel szórta Budapest útjait, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást küldött, hogy ónos eső várható - közölte a társaság kedd reggel. Közleményük szerint Budapestet az előrejelzéseknek megfelelően a hajnali órákban csapadékzóna érte el. Változó intenzitással, változó területi eloszlásban különböző halmazállapotú csapadék esik.

A közterület-fenntartó az éjszakai műszakban a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban állt készenlétben, a riasztás után teljes flottájával kivonult, és a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakon preventív szórást végzett. A társaság központi ügyelete folyamatos kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécserével. Hajnalban a közösségi közlekedés elindult.

Az FKF az első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik.

Az FKF arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy az előttük lévő járdaszakaszokat tisztítsák meg a gyalogosbalesetek elkerülése érdekében. Az [origo] Piliscsabán tartózkodó tudósítója szerint a település útjai nagyon jegesek, az autók csúszkálnak, sok járókelő elesett. Ugyanezt jelentette Pilisborosjenőn dolgozó munkatársunk is.

Az Útinform csapdék-térképe szerint Budapesttől északnyugatra, főleg a Pilisben fagyott ónos eső az utakra, Budapest környékén máshol páralecsapódás illetve eső nehezíti a közlekedést. Mosonmagyaróvár, Győr és Tatabánya közelében, valamint a Bakonyban havazik, Zalaegerszegnél, Lentiben és Tamásinál szálingózik, Székesfehérvárnál pedig havas eső esik.

A Dél-Dunántúl és az Alföld nagy részén esik vagy szemerkél az eső. A főutak a csapadékos területeken vizesek, nedvesek, Sárvárnál latyakosak. Vas megyében Mosonmagyaróvár, Tatabánya és Esztergom környékén közepesek a látási viszonyok. A Sajó völgyében sűrű köd van, ott 100 méter alá csökkent a látótávolság.