Vádat emeltek a szlovák ámokfutó ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek a magyar hatóságok az ellen a szlovák férfi ellen, akit több mint 300 kilométeren keresztül üldöztek a magyar és horvát rendőrök. Az ámokfutót végül csak a horvát-szlovén határon sikerült megállítani, miután a nyitrai férfi több fizetőkaput is áttört. A vádak között hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés és rongálás szerepel.
Vágólapra másolva!

Egyebek mellett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség azt a 23 éves szlovák férfit, akit tavaly júliusban két ország rendőrsége több mint 300 kilométeren át üldözött Székesfehérvártól a horvát-szlovén határig. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn elmondta, hogy két rendbeli hivatalos személy elleni erőszak és kétrendbeli közúti veszélyeztetés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt emeltek vádat a nyitrai férfi ellen.

Mint azt korábban megírtuk, a vádlott tavaly július 22-én este az M7-es autópálya 26-os kilométerénél lévő benzinkúton tankolt szlovák rendszámú személyautójába 14 ezer forintért, majd fizetés nélkül elhajtott Nagykanizsa irányába. A menekülő autót először a Fejér megyei, majd a somogyi, végül a zalai rendőrök - összesen hat rendőrautóval - próbálták megállítani, de a mindvégig 130 kilométeres sebességgel száguldó kocsi vezetője nem állt meg a jelzéseikre. Előfordult, hogy autóját rákormányozta a mellette haladó rendőrautóra, de volt, hogy ki kellett előle térni, mert lassítás nélkül neki akart menni az előtte haladó szolgálati kocsinak.

A férfi végül Letenyénél lassítás nélkül, a határsorompót átszakítva és az útlevélkezelő helyiséget megrongálva hajtott át a határon, több mint 1,1 millió forintos kárt okozva. A szlovák férfi augusztus 31-től november 8-ig Zalaegerszegen volt őrizetben, illetve előzetes letartóztatásban, azóta szabadlábra került - mondta Pirger Csaba.

A horvát sajtóorgánumok akkori közlése szerint az ámokfutó üldözését a határtól a horvát rendőrök folytatták, mert a sofőr ott sem állt meg, kocsijával a muracsányi (Gorican) fizetőkapu, majd Zágráb előtt, a Sveta Helena-i fizetőkapu fémsorompóját is áttörte. A horvát fővárost elkerülő autópálya-szakaszon átszáguldva egészen a horvát-szlovén határig, Breganáig jutott, ahol a kerítést áttörve egy oszlopnak ütközött, ekkor fogták el a horvát rendőrök, akik ugyancsak eljárást indítottak ellene. A két országon és több mint 300 kilométeren át tartó menekülés és üldözés során szerencsére senki nem sérült meg.