Szobrot állítanak Cseh Tamásnak a Gellért téren

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szobrot állítanak Újbudán Cseh Tamásnak, de az önkormányzat, változtatva a korábbi terveken, az alkotással nem az "indiánnak", hanem a dalszerzőnek állít emléket. Hoffmann Tamás polgármester az MTI megkeresésére elmondta: az önkormányzat a művész családjának kérésére változtatott korábbi döntésén, és határozott amellett, hogy Majoros István szobrászművész egy másik tervére adnak megbízást. A Budapest Galéria korábban mindkét tervet támogatta.

Az előbb támogatott alkotáson a Bakonybélen indiántábort működtető, Füst a szemében nevet viselő "indián törzsfőnök" ágyékkötős alakját öntötték volna bronzba egy üvegfal előtt, míg a mostani látványterven a művész az utcán sétálva, kabátban, gitárral a kezében jelenik meg. A szobor melletti feliraton - felidézve az énekes egyik legismertebb dalát, és utalva arra, hogy a közelben lakott - a következő szöveg áll majd: "Nincsen más ebben a dalban, nincsen más, csak egy utca, ahol valaha laktam, és még egy délelőtt". A táblán olvasható lesz még Cseh Tamás indián neve is.

Cseh Tamás budapesti otthonának erkélyén, a Gellért tér közelében, a Bartók Béla úton, 2008. április 8-án Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Hoffmann Tamás elmondta, hogy a műalkotás költségeit az újbudai önkormányzat fedezi. A szobrot az elképzelés szerint a Szent Gellért téren, a Bartók Béla út és a Budafoki út találkozásánál, a majdani metrókijárattal szembeni kis parkban állítják fel, ehhez azonban még a fővárosi közgyűlés jóváhagyása szükséges.

A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy korszak és egy nemzedék kultikus alakja, hangulatának tolmácsolója, Cseh Tamás január 22-én lenne 70 éves. Életének meghatározó része volt az indián kultúra iránti vonzódás. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében a Bakony hegység egyik eldugott völgyét "indián területté" nyilvánították, ettől kezdve egészen haláláig minden évben megszervezték az indiántábort.

Cseh Tamás munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban - Bereményi Gézával közösen - a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért.

2006-ban gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála. A halálos kórral vívott hároméves küzdelem után Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el.

Születésének évfordulóján, a magyar kultúra napján a Széchényi Könyvtárban egynapos kiállítás nyújt bepillantást Cseh Tamás titkos indiánéletébe, megtekinthetők metszetei, fellépéseinek dokumentumai, relikviái. A művész hetvenedik születésnapján számos koncertet tartanak.