Hét évet kapott az uzsorásházaspár

Vágólapra másolva!
Több mint hat éves börtönt kapott jogerősen egy uzsorából élő ramocsaházai házaspár. A házaspár a tőle kölcsönt kérőktől 100 százalékos havi kamatot szedett.
Vágólapra másolva!

Egy uzsorából élő házaspárra szabott ki börtönbüntetést hétfőn jogerősen a Debreceni Ítélőtábla - közölte az intézmény szóvivője.

A házaspár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházán 2005-től kezdve adott kölcsönt a helyieknek úgy, hogy a sértettektől százszázalékos havi kamatot szedett. A kölcsönt felvevők többnyire igen szerény anyagi körülmények között, szociális segélyből és családi pótlékból éltek. Volt olyan eset is, ahol a tartozás megfizetése után tovább követelték a kamatfizetést.

Az ügyben másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék megváltoztatta a Nyíregyházi Városi Bíróság elsőfokú ítéletét, így került az ügy a táblabíróságra.

A Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette büntetőtanácsa helybenhagyta a másodfokú ítéletet. Eszerint az elsőrendű vádlottat, a férjet társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás, társtettesként elkövetett önbíráskodás és kényszerítés, valamint három rendbeli társtettesként elkövetett uzsorabűncselekmény miatt hét év börtönbüntetésre ítélte.

A másodrendű vádlottat, a feleséget folytatólagosan, részben társtettesként elkövetett zsarolás kísérlete, társtettesként elkövetett önbíráskodás és kényszerítés, illetve zsarolás kísérlete, továbbá két rendbeli társtettesként elkövetett uzsorabűncselekmény, és társtettesként folytatólagosan elkövetett zsarolásban találták bűnösnek, őt 6 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték.