Rendőrök vitték el a házfoglalókat

Vágólapra másolva!
Civilek és hajléktalanok egy évek óta üresen álló önkormányzati házat foglaltak el szombat este, a lakhatási jogért is tiltakoztak. Több mint kéttucatnyi házfoglalót állított elő a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A rendőrök 28 embert állított elő szombat este a budapesti Csányi utcából, ahol egy demonstráció keretében civil és hajléktalan aktivisták elfoglaltak egy üresen álló önkormányzati épületet. A rendőrség nem tér ki az előállítások okára.

Szombaton késő este A Város Mindenkié elnevezésű civil szervezet arról számolt be, hogy a rendőrség harminc, a lakhatási jogért küzdő aktivistát vitt el, majd állított elő. Mint közleményükben írták, a házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását követelték.

A hvg.hu arról ír, hogy a civilek és hajléktalanok akciójához a Hallgatói Hálózat ötven tagja is csatlakozott szolidaritásból. Az Index szerint a helyszínen egy időre feltűnt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is.

Az MTI tudósítója szombaton a helyszínről arról számolt be, hogy a ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, hogy engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemléképületet, amelyben egyébként életveszélyes tartózkodni.

A rendőrök ezután többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Miután a kérésnek nem tettek eleget, egyesével vitték őket a rendőrségi járművekhez. A rendőrök intézkedése közben "Veletek vagyunk!" kiáltás , valamint dobpergés visszhangzott a Csányi utcán - írja a Város Mindenkié Facebook-oldalán.

Az épületet kora délután foglalták el hajléktalan és civil aktivisták, akik közül néhányan átmenetileg beköltöztek az egyik lakásba. Közlésük szerint tettükkel a többi között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben a fővárosban körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll.