Rendőrök vitték el a házfoglaló hajléktalanokat

Vágólapra másolva!
Hajléktalan aktivisták foglaltak el egy bérházat a budapesti Csányi utcában. A házfoglalók szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását szeretnék. A hajléktalanokat élőlánccal védte több tucat fiatal, a rendőrök azonban estére egyesével elvitték az aktivistákat. 
Vágólapra másolva!

Hajléktalan aktivisták délután kettő óra körül elfoglaltak egy VII. kerületi üres épületet a Csányi utcában, és Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot! feliratú molinót lógattak ki az első emeleti ablakból - írja közleményében a Város Mindenkié csoport. A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől. A hajléktalan aktivistákat közel két tucat fiatal élőlánccal védte a kilakoltatástól.

Forrás: MTI/Kallos Bea

A Város Mindenkié csoport közleménye szerint az elfoglalt ingatlan jól példázza az önkormányzat rendszerváltás óta tartó felelőtlen lakásgazdálkodását. Az önkormányzati tulajdonban lévő műemlék épület sok éve áll kihasználatlanul, és az önkormányzat legalább kétszer próbálta meg eladni ingatlanbefektetőknek, de az ingatlan mára romos állapotban van, vagyis elpazarolt közvagyon, pedig korábban legalább 10 családnak adott otthont - írják.

A csoport szerint ma Magyarországon több millió ember él lakhatási szegénységben. Közülük körülbleül 10 ezer ember él Budapest közterületein vagy hajléktalanszállóin, és mintegy másfél millióan élnek emberhez nem méltó lakhatási körülmények között. Mintegy félmillió háztartásnak lehet a lakhatását veszélyeztető díjhátraléka, és minden ötödik háztartásban fordul elő, hogy pénzhiány miatt hátralékba kerültek a lakáshitel törlesztőrészletével.

A Város Mindenkié csoport Facebook-oldalán folyamatosan tudósítanak a fejleményekről. A ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, hogy engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemlék épület, amelyben egyébként életveszélyes tartózkodni. A rendőrök ezután többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Miután azok a kérésnek nem tettek eleget, elkezdték őket egyesével a rendőrségi járművekhez vinni.