Magyar csodát ígért Bajnai a Fidesz városában

együtt 2014, Bajnai Gordon lakossági fórumot tartott Debrecenben
Vágólapra másolva!
A jövőnket ellopó Fideszről, a fontos kérdéseket felvető, de otromba Jobbikról és a magyar csodáról beszélt Bajnai Gordon csütörtökön, amikor a Fidesz egyik főhadiszállásának számító Debrecenbe látogatott. A helyiek vagy csak legyintettek rá, vagy a Hajdú-Bét csődje jutott eszükbe róla. Bajnai elmagyarázta, miért nem jó dolog az indulat, miért fontos meghallgatni a jobbikosokat, és mi köze Debrecennek ahhoz, hogy váratlanul leadott néhány kilót.
Vágólapra másolva!

"Még van képe idejönni azok után, hogy annyi embert tönkretett" - mondta egy cekkereit cipelő, rózsaszín horgolt sapkás nyugdíjas nő a debreceni Füredi úton található lakótelepen Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökről, a kormányváltásra készülő Együtt 2014 vezetőjéről. Szerinte Bajnainak inkább el kéne bujdokolnia, mintsem szerepelnie a Hajdú-Bét ügy után a nyilvánosság előtt (a Hajdú-Bét többségi tulajdonosa a Bajnai által vezetett Wallis volt, amikor az állattenyésztő cég csődbe ment; emiatt sok állattenyésztő tönkrement, volt, aki öngyilkos lett).

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A volt miniszterelnök érkezik a fórum helyszínére. További képekért kattintson a fotóra!

Bajnai csütörtökön este tartott fórumot a Fidesz egyik fellegvárának számító Debrecenben, ahol 1994 óta nem tudott baloldali jelölt győzni választáson. Bajnai az ellenzéki összefogás tavaly októberi zászlóbontása után kezdett országjárásba, de ez volt az első állomás azóta, hogy bejelentette, a Haza és Haladás Egyesületből, a Millából és a Szolidaritásból párt lesz.

A fórum kezdete előtt egyetlen debrecenivel sem találkoztunk, aki csak egy kis érdeklődést is mutatott volna a volt miniszterelnök pártalakítása iránt. A debreceniek többsége Bajnai nevének említésekor csak legyintett, vagy szomorúan maga elé bámulva idézte fel a Hajdú-Bét történetét.

Széchenyi kell, nem Bajnai

Nem az idős asszony volt az egyetlen, akinek Bajnairól a tragikus sorsú libatenyésztők jutottak eszébe. A Debrecen főteréhez közel eső kertvárosias részen egy két méter húsz centi magas középkorú férfi csak szomorúan bámult maga elé, amikor Bajnairól kérdeztük. Szerinte a politikában több nemzeti érzelmű emberre lenne szükség, "olyanokra, mint Széchenyi, aki nem sajnálja a saját vagyonát sem a közre áldozni".

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

Egy régi autó slusszkulcsát szorongató sapkás, bajszos középkorú férfinak is a baromfitenyésztők jutottak az eszébe, miközben a magyar politikát elemezte. Bajnai Gordont már miniszterelnöknek sem választották volna meg nyugaton azok után, amiket csinált - utalt a Hajdú-Bétre a férfi, aki nagyon rossz véleménnyel volt az összes magyar politikusról, mert szerinte mindenki magának akar csak félretenni, ráadásul a Fidesz sem csinált semmit, még a debreceni kettes villamost sem tudták befejezni.

Lehet, hogy megdobáljuk

Mások nem sokat foglalkoztak Bajnaival és az új pártjával. A debreceni Nagytemplom mögötti téren három teológiát hallgató lány nevetgélt. Az egyikük nem is tudta, ki az a Bajnai Gordon, míg egy másik azt mondta a volt miniszterelnök visszatéréséről, hogy "a mai világban bármit el tudok képzelni, még azt is, hogy megint miniszterelnök lesz". A harmadik nem figyeli a híreket, mert "a koliban nincs is tévé" és az országban amúgy sem jó a helyzet, és ez így is marad - mondta, majd sietett, hogy elérje a vonatát, mert éppen most tette le az utolsó vizsgáját.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A három teológushallgató közül egy nem tudta, ki az a Bajnai Gordon. További képekért kattintson a fotóra!

A debreceni főtéren sem volt nagy élet. A Nagytemplom tövében csak néhány parkouros srác ücsörgött a csípős januári hidegben. A politikával és Bajnai Gordonnal ők sem nagyon foglalkoznak, bár egyikük odabökte, hogy "lehetséges, hogy megdobáljuk paradicsommal, ha jön". Egy másik azért mégis elpanaszolta, hogy a rendőrök folyamatosan zargatják őket azért, mert a téren edzenek. "Amikor jönnek és vennék elő a csekket, mi már futunk" - mondta, majd elkezdett egy kézen állni a templom lejárójának kőperemén.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

Viktor mindig meggyőz

Egyetlen ember volt a debreceni utcákon, aki pozitívan állt Bajnai pártalapítási ötletéhez: Előd, a postás. A főtéren átrobogó férfi azt mondta, hogy "az jó dolog, hogy minél több párt alakul, mert nem jó, hogy csak két párt van", viszont az is biztos, hogy most végre egy olyan ember kell, aki nem beszél jól, mert "a Viktor is mindig meggyőz, ha beszél", miközben nem jönnek olyan jó hírek az országról.

Közben az egykoron patinás Aranybika Szálló előtt már civil ruhás rendőrök őrizték a teret, és várták a volt miniszterelnököt a rendezvényre. A hotelben a Szolidaritás aktivistái regisztrálták az érkezőket, akiket egy mindenhova kifüggesztett, szigorú házirend figyelmeztetett a megfelelő viselkedésre. Bajnai Gordon pontosan érkezett, a szálloda előtt pedig 4-5 jobbikos aktivista várta. "Hogy merészel idejönni a libás, hogy meri betenni a lábát a városba" - ordította az egyikük, majd mindannyian békésen regisztráltak a rendezvényre, és beültek az előadóterembe, ami zsúfolásig megtelt. Sokaknak ülőhely sem maradt, amire Bajnai lecsapott, és azt mondta, hogy szolidaritásból ő is végig fogja állni az egészet.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

Bevezetője nagyjából megegyezett az október 23-án elmondott beszédével: azért tért vissza a politikába, mert szerinte sorsfordító lesz a következő választás, most fog eldőlni, hogy marad-e az a politika, "ami ellopja tőlünk a jelent és elkergeti a jövőt". "A szakszerűség és a politika egyensúlyára van szükség" - mondta, mert szerinte fontos, hogy ne dobjunk ki mindent, amit a mostani kormány csinál. A legfontosabb, hogy visszahozzák a reményt Magyarországra, mert a legnagyobb probléma, hogy "két szikla között kell őrölni: reményvesztettség és a csodavárás, de mindkettő azt üzeni, ne csinálj semmit, pedig csak akkor leszünk képesek a magyar csodára, ha mindannyian teszünk a korszakváltásért".

Néhány kiló és néhány élet

A moderátor még a hallgatói kérdések előtt bedobta a láthatóan sok debrecenit bántó Hajdú-Bét ügyét, amire Bajnai elöljáróban annyit mondott, hogy megnyert minden ezzel kapcsolatos pert. A céget szerinte egy helyi vállalkozó hozta létre, de az 1998-as orosz válság megviselte, ezért a Wallist kérték meg, hogy szálljon be a cégbe, és rakjon bele 10 milliárdot. Bajnai ebben az időben még nem dolgozott ott, és pont azért ment a céghez, hogy menedzselje a Wallis számtalan befektetését. Ezután új vezetést nevezett ki a Hajdú-Bét élére, akik próbálták kezelni a helyzetet, de 2003-ban több csapás is érte a céget: az ázsiai madárinfluenza, a Fidesz minimálbér-emelése, a forint erősödése és a konkurens cég, a Bábolna 35 milliárdos veszteségpótlása a magyar kormánytól.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

Végül a Hajdú-Béten mindenki bukott, a Wallis 10 milliárdot, sokan persze egy egész életet - mondta Bajnai. Szerinte ő mindent megtett a cég megmentése érdekében, még az FVM-ben is járt. Azt mondta, a "súlyos és fájdalmas történet" megviselte, fogyott is néhány kilót. A Wallis szerinte az utolsó pillanatig tolta a pénzt a cégbe, amit azonban már nem lehetett megmenteni.

Komcsizás, fasisztázás

Egy középkorú nő radikálisabb hangot és politikát kért számon rajta, mert szerinte az egész ország apátiában van, és sokan az öngyilkosságba menekülnek. Bajnai szerint viszont "a kormány felelőssége, hogy fenntartsa a reményt". Azt mondta, megérti az indulatot, de a szabályokat be kell tartani, mert az indulatok mindig a szélsőségnek kedveznek. Szerinte van egy világos időpont, vannak kissé torz szabályok, de csak a választás az egyetlen megoldás a változásra.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

Bajnai az LMP-ről és a Jobbikról azt mondta, hogy 2014 sorsfordító lesz, ezért csak azokkal lehet összefogni, akik szerint 2014 fontosabb, mint az ő személyes vagy szervezeti céljuk. A Jobbikkal sok, súlyos elvi vitája van, pedig fontos problémákat vet fel, csak ezekre elfogadhatatlan válaszokat ad. Azt mondta, "sok jobb megoldás van annál, mintsem hogy a Jobbikkal összefogjunk". Ilyen például a kormánypártokkal való összefogás. Bajnai szerint hiba, hogy lekomcsizzuk meg lefasisztázzuk egymást, mert felmentést ad az igazi náciknak, ezért a nem szélsőséges jobbikosokat problémamegoldó politikával kell megszólítani.

"Mindenképpen szeretném, ha meghallgatnánk a jobbikos kitűzőben ülő fiatalembert" - mondta Bajnai egy jelentkezőre mutatva, aki meg is kapta a szót, cérnahangon a közbiztonságról kérdezett, a Magyar Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elleni fellépést firtatta. Nagy tapsot kapott a körülötte ülőktől, Bajnai pedig azt mondta neki, hogy nagy a kormány adóssága, mert nem tett rendet két hét alatt, és a bűncselekmények száma is nőtt. Ez persze nem menti fel a bűnelkövetőket - tette hozzá, és az állam erőszak-monopóliumát hangsúlyozta: szerinte a magánhadseregek tevékenységét nem lehet számon kérni, viszont arra van lehetőség, hogy polgárőrség alakuljon, amit szeretne megerősíteni, ha kormányra kerül.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

Egy lilás hajú, középkorú nő azt mondta, Bajnai világosan, érthetően fogalmazott, és jó, hogy néhol a jobboldaliaknak is gesztusokat tett. Egy nyakkendős fiatal - a Hallgatói Hálózat debreceni aktivistája - azt mondta, hogy választ kapott minden kérdésre, és talán még az újonnan alakuló pártba is belépne. Persze csak a HH-s tagság felfüggesztése után, ugyanis az kizárja a pártokkal való közösködést. A hosszúra nyúlt fórum végén, mielőtt a tömeg felszívódott volna a debreceni éjszakában, a moderátor felhívta az érdeklődők figyelmét a kijáratnál található regisztrációs lapra, ami "véletlenül sem adatgyűjtésre van, csak kapcsolattartásra".