De mi lesz, ha rosszul leszek az epekőműtétem után? - körkép a hó által elzárt falvakból

Vágólapra másolva!
Volt, aki vakon vezetett a hófúvásban, mások traktorral mentek a kenyérért, vagy gyalog sétáltak át a szomszédos faluba, a répceszentgyörgyi plébános pedig bespájzolt. De volt, aki nem is tudott róla, hogy a hó elzárta a faluját a külvilágtól. Körkép a hó által elzárt dunántúli falvakból.
Vágólapra másolva!

"Nem vagyunk kétségbeesve, majd megáll a szél, eltolják a havat, és újra lehet járni az úton" - mondta az [origo]-nak az orosztonyi polgármesteri hivatal egyik munkatársa. A település azok egyike, amelyet a hófúvás a nap folyamán elvágott a külvilágtól (délután már meg lehetett közelíteni). A nő szerint a kenyeret traktorral vitték be a faluba, de három boltjuk is van, így egy-két napot biztosan kibírnak utánpótlás nélkül. Korábban is előfordult, hogy a települést elzárta a hó. "Amikor északi szél van, az be tudja teríteni az utat, ahol nincs mellette erdő" - mondta.

Pénteken az egyik legnehezebben megközelíthető falu Zalaszentbalázs volt. Védőnője azonban kénytelen volt elevickélni Zalaegerszegre. Az út egyik szakaszán olyan erős volt a hófúvás, hogy gyakorlatilag vakon kellett vezetnie. Az úton reggel elakadt a kenyeres, a tűzoltó és a háziorvos is, úgy kellett őket kihúzni. Zalaegerszegen nem olyan rosszak az utak, negyvennel lehet haladni.

Friss műtétje aggasztja a plébánost

A répcentgyörgyi plébános épp most érkezett haza Szombathelyről, de ő is elakadt az úton. Egy nagy terepjáróval hozták haza, vele jött a falu apraja-nagyja, akik Szombathelyre járnak iskolába, de ők is elakadtak valahol az úton. A plébános épp az egyik helyi hókotróssal beszélgetett, aki elmondta, hogy az elmúlt napokban 45 ezer forintért vettek gázolajat a hókotróba, hogy legalább a falu utcáit letakarítsák.

Forrás: MTI/Varga György

A bevezető utakat hétfő óta nem takarította le senki. A faluban bolt nincs, élelmet sem tudnak venni, mert a mozgóárusok nem jutnak be. A plébánosnak nagy szerencséje van, ő még Szombathelyen gyorsan bespájzolt háromnapi hideg élelmet. "De mi lesz, ha rosszul leszek az epekő műtétem után? A faluban nincs orvos, traktorral kellene kivinni" - panaszkodott a plébános. Az egyik lakos Bükön dolgozik, ő nem tudott hazajönni, a többiek meg nem tudnak elmenni a környező településekre dolgozni.

Sárvárról senki nem mehet el

Keresztben állnak az utakon a rendőrautók, senkit nem engednek ki a városból - mondta az [origo]-nak az egyik helyi cég logisztikai vezetője. Ők be sem hívták a délutános műszakot, és azokat a kollégáikat, akikről tudták, hogy nehezen jutnak majd haza az akadozó buszközlekedéssel, még délelőtt hazavitték. Akik a városban ragadtak, azokat pedig megpróbálják ismerősöknél elszállásolni. A városon belül azonban jól megy a takarítás, a főutak jól járhatók. Néhány helyen - például a polgármesteri hivatalban - nyitottak melegedőket, azok, akik végképp nem tudnak hazajutni, itt tölthetik az éjszakát.

Sárváron folyamatosan szakad a hó, fúj a szél - mondta az [origo]-nak a Thermal Camping egyik munkatársa. A szálláshely több vendéget is hiába várt, Celldömölkről és Szombathelyről sem tudtak elindulni hozzájuk.

Van, aki nem is tudja, hogy elzárta a hó

"Nem zárt el minket a hó, a kertünk alján megyen az út, a hótoló is jár, egy-egy kocsi is elmegy" - mondta az [origo]-nak Kendik Miklós kőszegpatyi polgármester. A település is szerepel a katasztrófavédelem hó által elzárt településeket tartalmazó listáján. "Az igaz, a buszok nem járnak, a gyerekek nem mentek az iskolába, de kenyerünk van, csütörtök délután volt a kenyeres." Betegeik nincsenek, az idősebb lakók jól el tudják magukat látni, mondta. A polgármester szerint a településen körülbelül 40 centis hó van, pénteken nem sok esett, inkább a szél hordta. Utoljára négy-öt éve volt példa hasonló helyzetre - mondta.

Forrás: MTI/Varga György
A 74-es út a Zala megyei Hosszúvölgynél

A Vas megyei Vasboldogasszony-Csöngetőmajor is el van zárva a katasztrófavédelem szerint a külvilágtól. Egy Vasboldogasszonyban lakó asszony azt mondta, hogy nem csak a Csöngetőmajorba, de a szomszédos Lakhegyre is nehéz eljutni. A buszok már nem mennek fel a dombon található településre - mondta az asszony, akinek a fia fel tudott ugyan menni egy furgonnal az emelkedőn, de többen már csak gyalog vágtak neki az útnak. Egervárról, a környék általános iskolájából már hazaengedték a gyerekeket, nincs tanítás.

Az acsádiak gyalogolnak

A 795 fős Acsádot szintén elzárta a hó. Az acsádi idősotthon egyik dolgozója az [origo]-nak elmondta, hogy hiába takarítják az utat, mert a szél mindig visszahordja a havat. A férfi elmondta, hogy a rendőrök már nem engedik ki az autósokat az útra, mert az elakadt kocsik zavarják a hókotrókat a munkában, de szerinte, amint eláll a szél, rögtön jobb lesz.

Nincs azért teljesen elzárva a település a külvilágtól, mert aki akar, azért gyalog ki tud jutni a faluból, és a vonatok is járnak - mondta a férfi, akinek emlékei szerint 1969-ben volt hasonló havazás. Az ellátással nincs gond, néhány napot ki lehet bírni, mert "ha nincs kenyér, eszünk kalácsot" - mondta.

A szokatlan nevű Chernelházadamonyában található faipari vállalkozás egyik képviselője - aki nem nagyon szeretné kitenni a lábát a rossz időben - szerint nem lesz gond, ha elhúzódik a rossz idő, mert a településen van bolt, és ő maga is felkészült élelemmel. A férfi elmondta azt is, hogy az üzemben már korábban leállt a termelés.