Egy tanárszervezet készen áll a sztrájkra

Vágólapra másolva!
A kormány pénteken három szakszervezettel meg tudott állapodni, de a PDSZ kilépett a sztrájkbizottságból, és saját szervezésbe kezdett. Február közepén jöhet a sztrájk, ha addig sincs megoldás.
Vágólapra másolva!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a pedagógusok sztrájkbizottságából és önálló sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezi - jelentette be a tömörülés elnöke péntek este. Azt mondta, ha nem sikerül megegyezniük, február második felére meghirdetik a sztrájkot.

A kormány pénteken megállapodott a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetével, csak a PDSZ-szel nem.

Mendrey László a több mint háromórás tárgyalás után azt mondta, az a megállapodástervezet, amely a múlt hét második felében került eléjük, nem aláírható, és a sztrájkbizottság eredeti követeléseiből semmi sem teljesült. Szerinte ezt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is elismerte.

A PDSZ szerint semmi nem történt a bértábla 20 százalékos emelése ügyében, hasonlóan nem látnak előrelépést az államosítás kérdésében, és nem történtek konkrét lépések az életpályamodell átalakítására, a munkateher növelésével együtt járó béremeléssel kapcsolatban. A megállapodás csupán azt tartalmazza utóbbi kapcsán, hogy törekszik a kormány e kettő együttes életbe léptetésére. Ez azonban nem elfogadható - szögezte le az érdekvédő.

A PDSZ elnöke elmondta: azt tapasztalták, hogy a pénteki fordulón a múlt hetihez képest a dokumentum tovább gyengült, nehezebbé teszi a pedagógusok bármilyen szintű érdekérvényesítését. Mendrey nem bízik a kormányban, a felsőoktatási reformra hivatkozott, amikor azt mondta, hogy három nap alatt öt egymásnak ellentmondó határozat született.

Arról, hogy hányan vehetnek részt egy esetleges munkabeszüntetésben, azt mondta, a sztrájkot nem a szakszervezetek tagjainak hirdetik meg, hanem a pedagógusok, a közoktatásban dolgozók számára. Kitért arra, tudnak arról, hogy "sokan elkeseredettek", és szakszervezeti tagságtól függetlenül támogatják ezt a gondolatot.