Perel az LMP a papcsákos adatokért

Vágólapra másolva!
Polgári pert indít az LMP, hogy megtudja, mi áll abban a közvéleménykutatásban, amelyet arról készítettek, mennyire elégedettek a zuglóak az önkormányzat munkájával. Egy rövidített verziót ugyan megkaptak, de abban épp az nem volt benne, mit gondolnak a helyiek a polgármesterről, Papcsák Ferencről.
Vágólapra másolva!

Várnai László zuglói önkormányzati képviselő a polgármesteri hivatal elmondta, hogy állampolgárként és önkormányzati képviselőként is megpróbálta megtudni, mi áll abban a felmérésben, amely a városrész lakóinak az önkormányzattal kapcsolatos elégedettségét vizsgálta. Várnai arra is kíváncsi volt, hogy mennyibe került, és mely cégektől kértek árajánlatot az elkészítésére. Hivatalos választ azonban nem kapott, az önkormányzat munkájáról szóló felmérésből pedig csak néhány lapot juttattak el hozzá - közölte.

A párt ezért az információs szabadságról szóló törvény alapján polgári peres eljárást indít az önkormányzat ellen, mert az nem adta ki a jogszabályban előírt 15 napon belül az adatokat - jelentette be Schiffer András.

Az Index korábban arról számolt be, hogy abból a dokumentumból, amelyet Várnai megkapott, húsz oldal hiányzott, épp azok, amelyek Papcsák Ferenc népszerűségéről szóltak.

Az Index szerdán azt írta, hogy nyolc napon belül ki kell szolgáltatnia a XIV. kerületi önkormányzatnak azt a közvélemény-kutatást, amelyet még novemberben készített a városrész lakóinak az önkormányzattal kapcsolatos elégedettségét vizsgálva a Kutatópont Kft - írja az Index.hu. A zuglói vezetést a Fővárosi Kormányhivatal kötelezte a több mint 30 oldalas kutatási összefoglaló kiadására, miután Várnai László, a zuglói képviselőtestület LMP-s tagja közérdekű adatok visszatartása miatt bejelentést tett.

Várnai november 30-án fordult először közérdekű adatkéréssel a zuglói önkormányzathoz. Mint képviselő és mint állampolgár kért információt az akkor még friss kutatásról. Várnai a kutatási jelentés tartalma, módszertana mellett a céggel kötött szerződés részleteiről is információkat kért.

A zuglói ellenzéki képviselő blogjában azt írja, hogy kérésére még január elején sem kapott választ, ezért január 5-én ismét írásban fordult a jegyzőhöz, és ekkor jelezte a kormányhivatalnak, hogy az önkormányzat törvényt sért az adatok visszatartásával. Várnai beszámolója szerint ekkor érdekes huzavona kezdődött: január 8-án telefonon értesítették, hogy Papcsák Ferenc személyesen beszélne vele, ám hiába várt rá egy órát hivatalban, végül a titkárnőn keresztül kapott üzenetet, hogy a polgármester mégsem jön.

Másnap SMS-t kapott a polgármesteri kabinet egyik munkatársától: "Tisztelt Képviselő úr! A fakkjában várja a közvélemény kutatás!" Tíz perc múlva azonban újabb SMS érkezett: "Az a döntés született, hogy a kutatás anyagát január 25-én hozzák nyilvánosságra." Ezután Várnai kérte a jegyzőt, indokolja meg, "mi alapján szegik meg az információs törvényt", de erre válasz nem jött. "Január 11-én, mintegy másfél hónappal a közérdekű adatkérés után (melyre a jogszabály szerint 15 nap áll rendelkezésre), levelet kaptam a polgármestertől, melyben erősen és infantilisen cenzúrázott pár lap volt található" - írja az Index Várnaira hivatkozva.

A levélben egy olyan fénymásolt példányt küldtek meg a képviselőnek, amelyből az anyag több mint kétharmada hiányzott, 2., a 7. és a 8. oldal után rögtön a 28. következett. A bevezetőből tudható, hogy a kutatás kitért a polgármester, illetve a testület politikai népszerűségére is, de ezek a részek nem voltak a levélben.