Magyarország is részt venne a mali katonai akcióban

Vágólapra másolva!
Magyarország részt kíván venni a Maliban már zajló katonai akcióban, valamint a tervezett uniós kiképzési misszióban - jelentette be az EU külügyminisztereinek Mali ügyében tartott brüsszeli tanácskozása után Németh Zsolt külügyi államtitkár. A honvédelmi minisztérium illetékesei megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen módonvegyen részt a küldetésekben: katonai légi járművek küldése, illetve katonaorvosok segítsége jöhet szóba például. 
Vágólapra másolva!

Saját lehetőségeinek és az igényeknek megfelelően Magyarország kész részt venni mind a Franciaország által Maliban indított, az Európai Unió által most hivatalosan is támogatott katonai akcióban, mind a létrehozandó kiképző küldetésben - közölte magyar újságírókkal Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára az EU-országok külügyminisztereinek Maliról folytatott rendkívüli tanácskozása után Brüsszelben.

A tanácskozáson a külügyminiszterek dönöttek arról, hogy az Európai Unió katonai kiképzőket küld Maliba Francois Lecointre francia tábornok vezetésével, és pénzügyi támogatást nyújt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szervezete (ECOWAS) több ezer fős katonai küldetéséhez.

A kiképző misszió létszámáról egyelőre nem született döntés, de diplomaták elmondása szerint egyelőre nagyjából 200-250 uniós kiképzőről lehet szó, az ECOWAS Afrika-közi hadereje pedig 3500 fős lesz a tervek szerint.

Az EU-országok külügyminiszterei készek arra is, hogy felújítsák Mali fejlesztési támogatását, ami a tavaly áprilisban az országban lezajlott puccs nyomán szakadt meg, ennek feltétleként ugyanakkor azt szabták, hogy az ország térjen vissza a demokráciához.

A magyar külügyminisztérium már szerdai közleményében teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a Franciaország által Maliban indított fegyveres akciót, amelyet arányos válaszadásnak tart az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel-övezet békéjét és biztonságát fenyegető kihívásra.

Németh Zsolt most ehhez hozzáfűzte: a Maliban zajló fejlemények - amelyek a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az iszlám radikalizmus sajátos vegyülékét alkotják - komoly hatással járhatnak Európára, azon belül Magyarországra nézve. Az Inforádiónak nyilatkozva ehhez annyit tett hozzá, hogy meglátása szerint az a veszély fenyeget, hogy kialakul egy második Afganisztán Európától délre.

A Honvédelmi Minisztérium illetékesei az államtitkár szerint megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen módon, milyen mértékben vegyen részt a katonai akcióban, illetve a kiképző misszióban. Németh Zsolt utalt arra, hogy Magyarországnak vannak például katonai légi járművei, illetve katonaorvosi kapacitásai. A kiképző misszióról elmondta, hogy az elképzelhetően nem csupán a mali hadsereg, hanem az ENSZ égisze alá kerülő Afrika-közi nemzetközi erő tagjainak a kiképzésére is kiterjedhet.

Az EU-országok külügyminiszterei legközelebb január 31-én tanácskoznak Brüsszelben, és addigra kell eldönteni, hogy melyik ország milyen jellegű, illetve milyen mértékű részvételt vállal. Az uniós kiképző misszió első előkészítő egységei már februárban Maliba érkezhetnek - közölte Németh Zsolt.

A konfliktus hátteréről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.