Lovas kocsin kezdték a Ferrarival száguldozó győri csalók

Győrszentiván, maffia, színesfém kereskedő, riport
Vágólapra másolva!
Milliárdokat sikkasztottak el annak a győrszentiváni bűnszervezetnek a tagjai, akik kacsalábon forgó palotákban éltek, Ferrarival száguldoztak, és még egyházat is létre akartak hozni. A hangos bulikról a rendőrségnek is szóltak, mindenki tudta, hogy adócsalásból élnek, a helyiek mégis jól kijöttek velük. A legjobban az zavarta őket, hogy a családnak munka nélkül is több jutott, mint nekik.
Vágólapra másolva!

Mesébe illő épület magasodik a többi ház fölé egy győrszentiváni utcában. Minden sarka egy-egy torony, a belseje pedig egyetlen hatalmas lépcsőház, amelynek kovácsoltvas korlátai vannak. Szobák nincsenek a házban, csak a két emelet, oszlopokkal szegélyezve. "Ez nem ház, ez kastély" - mondta az egyik szomszéd. Az egyetlen szépséghibája, hogy nincsen befejezve, mindenhol építési anyagok hevernek, még kerítés sincs. Valószínűleg nem fogják egyhamar tovább építeni, a tulajdonosára ugyanis a múlt héten kommandósok törtek rá, azóta előzetes letartóztatásban van.

Azon a hétfői hajnalon Győrszentiván több pontján is rendőrségi akció indult, újonnan épült, csicsás épületekbe törtek be a kommandósok, és összesen 14 embert fogtak el, aki ugyanannak a fémkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetnek volt a tagja, a legtöbbjüket rokoni szálak fűzték egymáshoz. Egy magyar, szlovák és cseh tagokból álló nemzetközi nyomozócsoport bukkant a nyomukra.

Fotó: Mudra László [origo]
Győrszentiván több pontján is építkeztek a bűnszervezet tagjai (a képre kattintva galéria nyílik)

A gyanú szerint több uniós állam költségvetését is megkárosították adócsalással, elsősorban azzal, hogy strómancégeken keresztül jogtalanul kértek áfát az ügyfeleiktől, majd azt nem fizették be az államkasszának. A szlovák költségvetést 21 millió eurós (6,2 milliárd forintos), a csehet pedig 80 millió koronás (920 millió forintos) kár érte.

Lovas kocsival érkeztek

A Győrtől pár kilométerre fekvő városrészben mindenki ismerte a családot, különös ötleteikkel és drága luxusautóikkal elképesztették a helyieket. Nem is igazán tudták hová tenni őket: a hangos bulikat és a folyamatos száguldozást nem szerették, de szomszédnak náluk sokkal rosszabbat is el tudtak képzelni, és néha még beszélgetni is lehetett velük. Bár azt a témát, hogy honnan van a pénzük, nem merték felhozni.

"Nem volt velük együttélési probléma" - mondta egy helyi orvos, aki a munkája miatt többször is találkozott velük. A férfi hosszan sorolta, hogy a közel ötventagú családnak hány ingatlana van a településen. Az egyik utcában minden sarkon áll egy olyan ház, amely hozzájuk tartozik. A többtornyú kastély mellett alig pár méterre az utca másik oldalán hatalmas telek terül el két házzal. A kaput kovácsoltvas virágok díszítik, felettük kőoroszlánok állnak őrt. Egy sarokkal arrébb többemeletes ház áll, amelynek minden ablakát rácsok védik. "Tiszta belül, mint a patyolat" - mondta az orvos.

Fotó: Mudra László [origo]
Milliárdokat kerestek csalással Szlovákiában és Csehországban (a képre kattintva galéria nyílik)

A család már régóta Győrszentivánon él, egy helyi vállalkozó szerint harminc évvel ezelőtt érkeztek a településre lovas kocsin. A szülők, hat fiútestvér és két lány. Azóta fémkereskedelemből élnek. "Kezdetben legálisan csinálták - mondta a vállalkozó -, volt egy telepük, ott gyűjtötték a fémet, amelyet aztán eladtak".

Szóltak a rendőröknek a hangos bulikról

"Öt éve kezdtek látványosan gazdagodni" - mondta a vállalkozó. Ebből a helyiek annyit észleltek, hogy egyre több drága, luxusautó bukkant fel a településen. "Mentem a robogómmal az úton, erre szembejött velem egy Bentley és egy tűzpiros Ferrari" - mondta az egyik helyi. Az évek múltával egyre gyarapodott a luxusautók száma, BMW-k, Mercedesek, egy Porsche és egy Maserati bukkant fel a kisvárosban. Az orvos szerint sokat száguldoztak velük, néhány helyi már azt tervezte, hogy fekvőrendőrök telepítését kérik miattuk.

Eközben építkezni kezdtek, a régi házukat eldózeroltatták, újat húztak fel a helyére. A Kard utcában az egyik testvér jelenleg is építkezik, a vele szembe lévő házakba pedig már beköltöztek a rokonok. "Aggódtunk, hogy mi lesz, amikor 2010-ben idejöttek" - mondta egy az utcában lakó férfi. Ez azonban felesleges volt, a rengeteg autón és a hangoskodáson kívül semmi baja nem volt az új szomszédokkal, bár az is igaz, hogy két év alatt egyszer sem beszélt velük, mert "elkülönülten élnek".

A falu másik részén élő családtagokról ugyanezt mondták a szomszédok, hozzátéve, hogy azért pár vad bulit átéltek. A legutóbb tavaly, amikor az egyik családtagnak a 18. születésnapja volt. "Végig álltak az autók az utcán, délután 4-től reggel 7-ig ment a zene" - mondta egy nyugdíjas nő hozzátéve, hogy még mobilvécé is állt az udvaron. A nő szerint az egyik szomszéd felhívta a rendőrséget a ricsaj miatt, de közölték, hogy tudnak a buliról, a család ugyanis előre szólt nekik.

Maga halott ember

"Akinek van egy kis esze az tudja, hogy a semmiből nem lehet ezt felépíteni" - mondta a nyugdíjas. Őt zavarta, hogy a családtagok látszólag nem csináltak semmit, mégis telt nekik a luxuskörülményekre, miközben ő egész életében dolgozott, mégis kénytelen hatvanezer forintból megélni. "Nem gyárba járó emberek, mégis van nekik" - mondta egy másik nő.

"Mindenki tudta miből éltek" - mondta egy helyi kocsma csaposa. A faluban már évek óta pletykálták, hogy csalással szerezték a pénzüket külföldön, bár ezt senki sem merte szóvá tenni. A helyiek nem emlékeztek rá, hogy valaha is balhézott volna a településen bármelyik családtag, a távolságot azonban tartották velük. A szomszéd inkább lehúzta a redőnyt, hogy ne is lássa, mi folyik a házuk előtt, az egyik nekik dolgozó mesterember pedig csak annyit mondott amikor érdeklődtünk nála, hogy "ha cikket ír róluk, akkor maga halott ember".

Nem lopunk, nem csalunk

Az egyik családtag megyei cigányvajda volt egy ideig, de aztán 2008-ban lemondott a tisztségről. A Kisalföldnek ezt akkor azzal indokolta, hogy nem tudta mire használni a tisztséget, és inkább roma polgárőrség létrehozásába kezd. A győrszentiváni vállalkozó szerint ez is egyike volt a család ötleteinek, amelyek többnyire a cigányság helyzetének javításához kapcsolódtak, de aztán nem lett belőlük semmi.

Terveztek múzeumot is, amely a cigányság történetét dolgozta volna fel, de a legnagyobb vállalkozásuk egy egyház létrehozása volt. Az amúgy hívő család romák számára akart istentiszteleteket szervezni, hogy jó útra térítsék azokat, akik bűnözőként élnek. Annyira komolyan gondolták, hogy imaházat kezdtek építeni, és szándékukban állt bejegyeztetni az egyházat.

Fotó: Mudra László [origo]
A kisváros határában épülő imaház, amely magtárként van nyilvántartva (a képre kattintva galéria nyílik)

"Nem lopunk, nem csalunk" - sorolta az egyház tanait a család egyik ismerőse. Aki a kisvárosban meghallotta ezeket, az szerinte jót röhögött rajta, ismerve a család ügyeit. A 2011-es egyházi törvény ráadásul az útjukat állta, az új szabályozás miatt ugyanis nem tudták bejegyeztetni az egyházat. Az imaházat ugyan elkezdték építeni a kisváros határában, de jelenleg csak félkész állapotban van, ráadásul nem is imaházként, hanem magtárként van nyilvántartva. Egy közelében élő férfi szerint a telek külterületnek számít, így oda nem is lehetne imaházat építeni. A családtagok azonban lelkesek voltak, többször is kijöttek, körbejárták a készülő épületet, mutogatták, hogy mi hol lesz.

Kötegekben álltak az ötszáz eurósok

"Meglepő, hogy lecsukták őket, érinthetetlenek voltak" - mondta a csapos. Őket magukat is meglephette, hogy kommandósok törik rájuk az ajtót hajnalban, a NAV által készített felvételen jól látszik, hogy némelyiküket meztelenül vagy a hálóköntösében bilincselnek meg. A házkutatás során ékszerek, hat kiló arany került elő a széfekből, a gyanúsítottaknál pedig kötegekben voltak az ötszáz eurósok. A luxusautókat trélerekre pakolva szállította el az adóhatóság.


szólj hozzá: Így fogták el a győri fémkereskedőket

A hétfő hajnali akcióban kétszázan vettek részt, köztük a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Az ügynek 19 magyar gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásban vannak, egy ember jogerős szabadságvesztését tölti, további három ember ellen pedig körözést adtak ki. A rendőrök 19 nagy értékű autót, köztük egy Bentleyt és egy Maseratit foglaltak le összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszereket, és 780 millió forint értékű ingatlant. A gyanúsítottak akár 16 év szabadságvesztésre is ítélhetik.