Márciustól indul Szegeden a kerékpárbérlés

Vágólapra másolva!
Óránként kétszáz forintért lehet kerékpárt bérelni márciustól Szegeden. Első körben a turisták és az egyetemisták érdeklődésére számítanak, összesen száz kerékpárt helyeznek ki a város különböző pontjain.
Vágólapra másolva!

Száz kerékpárral, valamint tizenkét fel- és lerakó ponttal indul a tervek szerint márciusban a Citybike Szeged. Magyarországon elsőként a városban érhető el a szolgáltatás, amely a klasszikus értelemben vett kerékpárkölcsönzést és az egész városra kiterjedő alternatív közlekedési megoldást jelent - írja a Délmagyar.hu.

A Dél-alföldi Regionális Operatív Programhoz benyújtott pályázatán 45 millió 360 ezer forint támogatást nyert a beruházó Sund Magyarország Kft., a beruházási költség pedig 63 millió forint. A kezdést eredetileg tavaly szeptemberre tűzték ki. A késés oka, hogy a kerékpárokhoz kapcsolódó irányítási rendszer kidolgozása bonyolultabb, mint amire számítottak, ráadásul ilyesmire még nincs magyar példa - mondta a lapnak Szabó László projektmenedzser.

"Első körben turistákra és az Szegedi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatókra számítunk célközönségként. Egyetemi hallgatóknak kedvezményes bérletkonstrukciót szeretnénk kidolgozni. A prototípusokkal készen vagyunk, mindenki arra vár, hogy azt mondjuk: kezdődhet a gyártás" - mondta Szabó

A kerékpárokat egy dorozsmai cég készíti el cseh alapanyagokból. A tárolókat Szeged frekventált pontjain helyezik el a tárolókat, a pontos helyszínekről még egyeztetnek az önkormányzattal. Egy-egy tárolóban átlagosan nyolc kerékpár lesz. Érintőképernyős konzolokat helyeznek ki, ezek segítségével lehet megkezdeni a bérlési folyamatot. A konzolok online kapcsolatban vannak a központi számítógéppel, hogy tudják, melyik tárolóban hány kerékpár van. A járműveket GPS és GSM jeladóval szerelik fel, így valós időben nyomon követhetik, hogy hol járnak. A lopások megelőzéséről 24 órás biztonsági szolgálat gondoskodik. Kölcsönözni internetes regisztrációval vagy a Citybike-irodában, illetve annak együttműködő partnereinél lehetséges. Megkezdett óránként 200 forint a bérlés, de naponta legfeljebb 800 forint.