A kereskedelmi tévék jobban tepernek a kormányért, mint a közmédia

Vágólapra másolva!
Jóval többet szerepeltek a kormánypártok és a kormány decemberben a két kereskedelmi tévé híradóiban, mint amennyi időt a köztévén kaptak. A legtöbbet szereplő politikus Orbán Viktor, aki egyedül közel háromszor annyit volt a hírműsorokban, mint az ellenzéki vezetők összesen.
Vágólapra másolva!

A kormány oktatásügyi és gazdaságpolitikai intézkedései, valamint a karácsony és az adventi készülődés témája szerepelt a leggyakrabban a decemberi hírműsorokban - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

Az M1 esti Híradójában a politikai hírek között 7,2 százaléknyi műsoridőt kapott a kormány a múlt hónapban, a Fidesz pedig további 53 százaléknyit. A KDNP szereplési aránya meghaladta a 11 százalékot, míg az MSZP-nek a politikai híridő 11 százaléka, a Jobbiknak kevesebb, mint 8 százaléka, az LMP-nek csaknem 9 százaléka, a Demokratikus Koalíciónak (DK) pedig 1,7 százaléka jutott - tartalmazza a politikusok médiahasználatáról készített gyorsjelentés.

Az RTL Klub esti Híradójában a kormány majdnem 18 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott, a Fidesz további 49 százaléknyihoz, a KDNP pedig bő 6 százalékhoz. Az MSZP ideje a politikai híridő 12 százalékát tette ki, a Jobbiké 8, az LMP-jé bő 4, a DK-jé pedig 2 százalékos volt. A TV2 Tények című műsorában a kormány aránya megközelítette a 13 százalékot, a Fideszé meghaladta az 51-et, a kereszténydemokratáké csaknem 7 százalék volt. Az MSZP 15 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott, a Jobbik kevesebb, mint 4, az LMP csaknem 7, míg a DK 3 százalékhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök decemberben 281 alkalommal szerepelt a hírekben, Semjén Zsolt KDNP-elnök 28-szor, Mesterházy Attila (MSZP) 52 alkalommal, Vona Gábor (Jobbik) 23-szor, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig 42-szer. A Fideszből a legtöbbször Orbán Viktor szerepelt a médiában, őt követte Balog Zoltán, Rogán Antal, Kövér László és Matolcsy György. A KDNP-ből a legtöbbet Soltész Miklóssal találkozhattak az emberek a hírekben, valamint Hoffmann Rózsával, Semjén Zsolttal, Harrach Péterrel és Rétvári Bencével.

Az MSZP legtöbbet szereplő politikusai Mesterházy Attila, Török Zsolt, Hiller István, Kunhalmi Ágnes és Józsai István voltak, míg a Jobbiké Dúró Dóra, Vona Gábor, Gyöngyösi Márton, Bödecs Barna és Volner János. Az LMP-ből a legtöbbet Schiffer András, Karácsony Gergely, Osztolykán Ágnes, Szabó Tímea és Jávor Benedek szerepelt, a DK-ból pedig Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Molnár Csaba és Varju László.