Feljelentik a Fideszt választási csalás miatt Bajnaiék

Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz választási csalás miatt az Együtt 2014 választói mozgalom. Egy hangfelvétel szerint ugyanis láncszavazást szerveztek a 2010-es önkormányzati választáson Kiskunfélegyházán a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje javára.
Vágólapra másolva!

Az Együtt 2014 feljelentést tesz a 2010-es kiskunfélegyházi önkormányzati választáson történtek miatt, mert egy hangfelvétel a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúját veti fel - közölte a mozgalom kedden. Az ügyben a Jobbik is feljelentést tesz, jelentette be Suhajda Krisztián, a párt országgyűlési képviselője.

Az Együtt 2014 szerint Ajtai Tibor, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja, a megyei cigány önkormányzat elnöke egy felvételen részletesen elmondja, hogyan hajtottak végre - a láncszavazás módszerével - választási csalást a Fidesz-KDNP kiskunfélegyházi polgármesterjelöltje, Kapus Krisztián javára. A politikus arról beszél, hogy csaknem háromszáz embert mozgattak, tizenegy autóval vitték őket szavazni - írja az Együtt 2014, amely szerint az elhangzottak felvetik a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúját, ezért feljelentést tesznek.

"A Kubatov-listák néven elhíresült jogtalan adatbázisok (...) ösztönözhetik és megkönnyítik a kiskunfélegyházihoz hasonló csalások megvalósítását" - közölték.

A hangfelvétellel kapcsolatban az Atv.hu kedden azt írta, hogy időközben a YouTube-ra felkerült egy interjú, amelyben Ajtai Tibor elismeri a hangfelvétel létezését, de azt állítja: többek között Dósai Bence, a Fidelitas megyei elnöke vette rá arra, hogy működjön közre egy olyan hanganyag összeállításában, amellyel majd Kapus Krisztiánt meg lehet zsarolni, hogy távozzon posztjáról.

Szerinte a hanganyag tartalmának nincs köze a valósághoz, azt "próbából" vették fel a jegyzővel, három alkalommal. Arra csak később jött rá, hogy a Fidelitas-vezető a saját szakállára akarta végrehajtani a puccsot, arról nem tudott sem Lezsák Sándor választókerületi elnök, sem Kerényi János régiós pártigazgató - írta az Atv.hu. A lap szerint ugyanakkor Csölle Yvette jegyző - akit Kapus Krisztián elbocsátott január elején - cáfolta, hogy ezek próbafelvételek voltak, a volt jegyző szerint a felvétel az ő irodájában készült, egy "hétköznapi" beszélgetést rögzítettek.