Nehogy már az MSZP csinálja Bajnai kampányát

mszp kampány, bajnai gordon és az mszp viszonya, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila az MSZP 20. születésnapja alkalmából tartott kongresszuson, 2009. december 12-én
Vágólapra másolva!
Nem tartanak az MSZP-sek attól, hogy Bajnai Gordon új pártja magához csábítja a szocialista párttagokat, fórumot azonban a pártvezetés szerint semmiképp sem szabad szervezni a volt kormányfőnek. Az MSZP-sek most arra koncentrálnak, hogy az ország mely részein erősödhet meg Bajnai szervezete, és ezért hány egyéni jelöltről kell lemondaniuk 2014-ben. Az MSZP választókerületi felelőseit kedden behívták a pártszékházba, ahol Ron Werber is szuggerálta őket.
Vágólapra másolva!

Nagy volt a tolongás kedden délelőtt az MSZP Jókai utcai székházában, ahol nem titkoltan a jövő évi választásokra készültek a szocialisták. Az MSZP 106 választókerületi felelősének Mesterházy Attila pártelnök tartott előadást a párt előtt álló feladatról és a követendő stratégiáról (mindenkit személyesen meg kell szólítani), majd Ron Werber kampánytanácsadó vázolta fel nekik, mi kell a Fidesz legyőzéséhez 2014-ben.

"Ron Werber egy negyedórás szenvedélyes lelkesítő beszédet tartott, belénk szuggerálta, hogy győzni fogunk, ha tényleg minden ajtón bekopogunk" - mondta az [origo]-nak egy résztvevő, aki szerint "most buzdító lózungokat lehetett hallani", negatív kampányról egy szó sem esett.

MSZP-stand a budapesti Király utcánál egy kéthetes utcai kampány részeként 2010 decemberében Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mesterházy Attila kedden jelentette be, hogy 445 nappal a 2014-es választások előtt az MSZP megkezdi a választókerületi felelőseinek képzését. A szocialista politikusoknak a következő időszakban kampánycsapatot kell szervezniük, aktivista-adatbázist kell építeniük, a helyi viszonyokat bemutató problématérképet kell készíteniük, és utcára lebontva meg kell szervezniük a kampányt. Az országos elnökség félévente értékeli, hogy megfelelően dolgoznak-e a felelősök, és adott esetben (például, ha nincs elegendő aktivista a kampánycsapatban), lecseréli a politikust a választókerület éléről.

Kérdés, hogy kinek kell majd visszalépni

A megkérdezett szocialista választókerületi felelősöket azonban most nem kizárólag a kampányfeladatok vagy az elnökségi ellenőrzések foglalkoztatják, hanem a legtöbben az Együtt 2014 párttá alakulásának következményeit latolgatják. Bajnai Gordon a múlt héten jelentette be, hogy az Együtt 2014 a következő hónapokban szervezetépítésbe kezd, és párttá alakul. "Bajnai pártjának is lesznek nyilván választókerületi megbízottjai, akik veszélyeztethetik a most kinevezett szocialisták jelöltségét. Kérdés, kinek kell majd visszalépni" - mondta egy budapesti MSZP-s politikus, aki több szocialista társával hetek óta azt találgatja, hogy hány választókerületet és melyeket kell majd feláldozniuk, ha választási szövetséget köt az MSZP az Együtt 2014-gyel.

Új MSZP-sek mellett sok a régi motoros

Az MSZP hivatalosan még nem nevezte meg a választókerületi felelőseit, akik a párt képviselőjelöltjei lehetnek 2014-ben. Az [origo] információi szerint - Mesterházy Attila ígéretének megfelelően - tucatnyi új, országos szinten még ismeretlen MSZP-s politikus is választókerületet kapott, a listán azonban legalább ennyi régi motoros is szerepel. Budapesten például újra indulhat Molnár Zsolt budapesti elnök, Kiss Péter volt kancelláriaminiszter, Steiner Pál volt budapesti frakcióvezető és Hiller István volt oktatási miniszter. Szintén választókerületi felelős lett Nyakó István volt szóvivő (Borsod megye), Lamperth Mónika volt belügyminiszter (Kaposvár) és Baja Ferenc volt környezetvédelmi miniszter (Pest megye). A kevésbé ismert felelősök között van Móricz Eszter (Budapest, XV. kerület), Dobák István (Csepel) vagy Kiss László (Óbuda).

"Az MSZP választási felkészülését nem befolyásolja az Együtt 2014 párttá alakulása" - jelentette ki az [origo] kérdésére kedden Mesterházy Attila. A pártelnök szerint azonban a választókerületi felelőseik tudják, hogy "ha megvalósul a közös jelöltállítás az ellenzéki oldalon, akkor nem minden körzetben indul szocialista politikus".

Nem utáljuk Gordont, de nem kell neki színpadot ácsolni

Több elnökségi tagtól úgy tudjuk, hogy az Együtt 2014 párttá alakulásával már ősz óta számolt az MSZP vezetése, először egy tavaly novemberi ülésen tárgyalt erről az elnökség. Mesterházy Attila akkor a résztvevők szerint azt mondta, hogy egyesületként és pártként is szövetségesként számítanak Bajnaiékra, de fórumok szervezésével és az MSZP-tagok mozgósításával semmiképp sem kell segíteni a volt miniszterelnök országjárását. "Nagyjából abban állapodtunk meg ősszel, hogy nehogy már az MSZP csinálja meg Bajnai kampányát, és ehhez tartjuk is magunkat" - mondta egy elnökségi tag.

Lendvai Ildikó, Bajnai Gordon és Kiss Péter az MSZP 2010-es kampány-nyitóján a SYMA-csarnokban Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A pártvezetést például több elnökségi tag szerint "rosszul érintette", hogy október végén a baranyai szocialisták szerveztek Komlóra lakossági fórumot Bajnai Gordonnak, aki főként a helyi szocialista szavazóknak beszélt az összefogás szükségességéről. Több vidéki szocialista politikus is azt mondta, hogy novemberben jelezték nekik a pártközpontból, hogy "nem utáljuk Gordont, de nem kell neki színpadot ácsolni". Több szocialista szerint Mesterházy Attila azt akarta elkerülni, hogy Bajnai Gordon potenciális miniszterelnök-jelöltként "haknizza végig a vidéki MSZP-s szervezeteket".

Az MSZP-s vezetők ugyanakkor attól nem tartanak, hogy az Együtt 2014 a párt szervezéséhez tömegesen hódítana el szocialistaszimpatizánsokat. "Aki el akart menni tőlünk, már elment Gyurcsánnyal" - mondta egy elnökségi tag, aki arra számít, hogy Bajnai szervezete nem lesz mérhető a Fideszéhez vagy az MSZP-éhez.