Az itatás és az öregezés az új divatbűncselekmény

Vágólapra másolva!
Az egyik lényege, hogy bulizó fiatalokat valamilyen itallal kínálnak, amibe előtte kábító hatású gyógyszert kevernek. A másiknál a rablók idősek bizalmába férkőznek, aztán kirámolják őket. A figyelem mindkét bűncselekmény megelőzését segíti.
Vágólapra másolva!

Két bűncselekménytípus terjed egyre jobban Magyarországon. Az egyik az úgynevezett itatós rablások, a másik az öregezés, ezekről tartott sajtótájékoztatót kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

2012 márciusában holtan találtak egy férfit a VIII. kerületi Orczy úton levő albérletében. A szervezetében nagy mennyiségű alkoholt és egy úgynevezett dormicum nevű szert találtak. A dormicum altató, nyugtató hatású szer, amely mellett tilos az alkoholfogyasztás, ugyanis öntudatlan állapotot, légzésleállást eredményezhet. A nyomozás során felvetődött, hogy a fiatalembert ismeretlenek leitathatták, majd értéktárgyait elvették.

A kerületi rendőrkapitányságokkal együtt a BRFK több hasonló esetet vizsgált meg, így jutottak el K. Hajnalkához, akit január 8-án fogtak el. A nő - akit a hétvégén a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - az ilyen itatós rablásokra szakosodott csoport tagjaként bevallotta, hogy több ilyen bűncselekményt követtek el. Általában egy-két tablettát oldottak fel röviditalban, és ezzel kínálták meg a szórakozóhelyről távozó kiszemelt célpontot. További négy rablásra és kifosztásos ügyre derült fény.

A BRFK szerint úgy lehet védekezni a bűncselekmény ellen, ha a szórakozóhelyekről távozó fiatalok nem fogadnak el idegentől alkoholt, és nem isznak idegentől kapott, felbontott üvegből. Az ügyben jelenleg négy gyanúsított van, de róluk részletesen a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem árult el további részleteket az osztályvezető.

A BRFK szerint a tolvajnyelvben új fogalomként jelent meg az öregezés is, vagyis az, hogy egy nő egy idős férfi bizalmába férkőzik, szexuális együttlét ígéretével bekéredzkedik a lakásába, látszólag gondoskodó magatartást tanúsít, majd ezzel visszaél. Példaként említette a tavaly októberben történt esetet, amelynek során egy nő egy újlipótvárosi 82 éves honvéd alezredes bizalmába férkőzött, pénzt kéregetett bevásárlásra és egyéb kiadásokra, majd amikor ezt kevésnek találta, akkor lopott, illetve erőszakot alkalmazott.

A nő rávette az élettársát, hogy menjen el az idős áldozat lakására, üsse le, majd azt tervezték, hogy együtt kifosztják a lakást. Az élettárs egy kalapáccsal el is ment a férfihoz, ütlegelni kezdte, ám ő még segítségért tudott kiáltani, és a szomszéd megzavarta a támadót. A párost a rendőrség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítja.