Sok hó esett, de ez csak a kezdet

Vágólapra másolva!
Az ország nagy részén havazott hétfőre virradóra, több helyen kell számítani elakadt autókra, az előrejelzés szerint hétfőn is folytatódik a havazás.
Vágólapra másolva!

Jelentős mennyiségű hó esett az ország nyugati részében és Budapesten hétfőre virradóra. Szombathelyen 7 cm-es a hó, de Budapesten is legalább 5 centiméternyi hó esett, a keleti országrészben hétfő reggel jól járhatóak az utak.

Budapesten órák óta havazik, sok helyen a szél is hordja a havat. A főutak többnyire havasak. Rendőrök segítik a közlekedést a budai oldalon, ahol sok helyen vissza-visszacsúsznak a kocsik az emelkedőkön, például a Hegyalja úton és az Alkotás utcában. A fő- és tömegközlekedési utak, ha lassan is, de járhatóak. A felszíni közösségi közlekedés járatai néhány kivételtől eltekintve közlekednek - közölte a BKK Infó. A legtöbb vonalon késéssel közlekednek a járművek; a BKK 15-30 perccel hosszabb menetidővel számol a felszíni vonalakon.

Forrás: [origo]
Havas autók hajnalban a Boráros téren

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy éjszaka 67 munkagéppel takarították a fontosabb útvonalakat, a mellékutak takarítását viszont csak a havazás vége után mintegy hat óra múlva tudják megkezdeni. Az FKF a nappali műszakban hómunkásokat vesz fel, emellett arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy tisztítsák le az előttük lévő járdaszakaszokat.

Már 25 baleset volt

Hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében. Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés - mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok - mondta az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.

Hatalmas a hó a ház végében? Fényképezze le, és küldje el fotóját a [email protected] címre!