Hókotrók nélkül szenved Budapest

budapest, havazás, hó, időjárás,
Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű hó esett hétfőre virradóra az ország nyugati részén és Budapesten. Az előrejelzések szerint hétfőn még több hó jön, de a budapesti közlekedés már így is áll, igaz, a tömegközlekedés éjfélig ingyenes. Országszerte is lassú a haladás az utakon, késnek a távoslági buszok, a vonatok és a repülők is. A MÁV több elővárosi vonatot nem indít el, és több határtkelőt is lezártak a kamionok elől. Budapesten igazoltnak tekintik az iskolai késéseket, és nem kell parkolódíjat fizetni a hó miatt. Egy busz az oldalára fordult a Bakonyban.
Vágólapra másolva!

Katasztrófa - mondta az [origo]-nak egy nagykörúti étterem felszolgálója, amint havat lapátolt az üzlet előtt hétfő délelőtt. A felszolgálónak nem a hólapátolással volt baja, hanem a reggeli bejutással a munkahelyére. Alig fért fel a buszra, ami lassú volt, és nem látott egy darab hókotrót sem - panaszolta. Ezzel ellentétben az Almássy utcában hóembert építő és hógolyózó család nagyon élvezte a helyzetet, "Volt reggel nagy öröm" - amikor meglátták a havat. A sétálóutca közepére hóembert építettek, délután pedig mennek a Városligetbe szánkózni a Király-dombra.

Az origo által megkérdezett hólapátolók (hómunkások, és házmesterek) azt mondták, nem bosszúsak, mert ez a munkájuk része, valakinek meg kell csinálnia. Egyikük egy nagykörúti társasház előtt, azt mondta már tegnap este tudta, hogy jó kis nap lesz, miután látta hogy esni kezdett a hó. Ő reggel óta lapátol, és örül, hogy elállt, mert már látja a munka végét. Nagyon nem készült fel amúgy, meleg ruhát sem húzott "úgyis kimelegszek a munkában". Az Almássy tér közelében dolgozó kukásoknak viszont elegük van. Csúszik az út beragadnak a hóba a kukák, erőlködni kell, hogy kirángassák - mondták az [origo]-nak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Budapesten a havazást követően a fő- és tömegközlekedési utak zöme járható, de a havas, csúszós utakon - főként Budán - nehéz az előrejutás - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kora délután. A mellékutcákat ekkor még több centi vastag hóréteg fedte. A tömegközlekedési járatok haladása jelentősen lelassult, késésekre kell számítani. A fővárosi utak késő délelőtt óta elég jól járhatók, reggel nehezebb volt a közlekedés - tájékoztatták az [origo]-t a 6x6 taxi diszpécserközpontjában. A sofőrök hiányolták a hókotrókat a városban, főleg a Hungária körútról. A reggeli időszakban a hegyvidéki utakon nem tudtak jól közlekedni, például Gazdagréten és a Rózsadombon. Több balesetről is beszámoltak, például Óbudán a Szentendrei úti felüljárón volt egy hármas koccanás korábban. A diszpécserek szerint a szokásoshoz képest lényegesen több hívást kapnak, próbálják ezeket kezelni, de késések náluk is előfordulnak. A BKK szerint áll a forgalom a Bécsi úton egy árokba csúszott kamion mentése miatt, ezért a 160-as és a 260-as autóbuszok a Batthyány tér és a Bécsi út (1-es villamos végállomása) között, a 218-as autóbuszok pedig a Szentlélek tér és a Bécsi út (1-es villamos végállomása) között közlekednek.

Hétfő reggel akár félórás késésekkel is számolhattak azok, akik tömegközlekedéssel akartak munkába jutni Budapesten. Éjjel jelentős mennyiségű, körülbelül 10 centis hó esett, ami reggelre megbénította a város közlekedését. A főutakat több centi vastag hó borította. A mellékutcákban nagyon nehéz a közlekedés. Az [origo] több munkatársa nem tudott munkába jönni, Pécelről autóval megközelíthetetlen volt a város, Piliscsabáról pedig sem a vonat, sem a vonatpótló busz nem jön Budapestre. Piliscsabán legalább 20 centiméteres hó esett. Gyömrőn nagyjából 5 centis a hó, de hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

Forrás: Google Maps
Dugók a fővárosban (Kattintson a fotóra képgalériáért!)

Budán nagyon nehezen voltak járhatók az utak, tudósítónk fél 8-kor a János kórház környékén azt tapasztalta, hogy egy busz is elakadt, hókotrót egyet sem lehetett látni a Diós árok, Szilágyi Erzsébet fasor, Széll Kálmán tér útvonalon, de a rakparton se. Az utak a 4-6-os villamos vonalán sem voltak letisztítva, hókotróval a körúton sem találkoztunk, az autók bokáig érő friss hóban próbálnak előrébb jutni. Az [origo] egy másik munkatársa kerékpárral érkezett a munkába, de a járművek által jegesre taposott havon kétszer is elesett a belvárosban a Wesselényi utcában.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Az egyes villamos egy ideig nem járt (Kattintson a fotóra képgalériáért!)

Éjfélig ingyenes a BKV, igazoltak az iskolai késések

Miután a BKK vezérigazgatója egyeztetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjével, a budapesti iskolák a havazásra tekintettel igazoltnak tekintik a reggeli késéseket, hiányzásokat - közölte a BKK.

A havazás miatt hétfőn 24 óráig ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Az ingyenességet a havazás miatt Tarlós István főpolgármester engedélyezte a BKK teljes vonalhálózatán (Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és HÉV-vonalakon). Az intézkedés célja, hogy ezáltal is biztosítsák mindenki számára az egyszerű hozzáférést a közösségi közlekedéshez, ne a jegyvásárlás legyen akadálya az autók letételének - írták. A BKK azt kéri, hogy aki teheti, a közösségi közlekedést vegye igénybe.

Forrás: [origo]
Estig havasak lesznek a mellékutak (További fotókért kattintson a képre!)

A BKK Facebookon közzétett összegzése szerint a budai hegyvidéket érintő vonalakon alkalmanként 3-4-szeresére növekszik járatok követési és menetideje, de szinte minden járat 15-30 perces késéssel közlekedik. Zavartalanul közlekednek a metrók, a hévek valamint a 4-es és a 6-os villamosok.

Időközben Helyreállt a 17-es, az 59-es és 61-es villamos közlekedése is Budapesten dél körül, így minden villamos és kötött pályás jármű a teljes útvonalán közlekedik. Helyreállt a 29-es és 33-as busz közlekedése is.

A 39-es buszok a Batthyány tértől csak a Déli pályaudvarig tudnak közlekedni. Az 53-as autóbuszok az Újbuda-Központtól csak a Sasadi útig közlekednek. A 65-ös és a 165-ös buszok nem járnak. A 112-es autóbuszok az Urániától csak az Apor Vilmos térig közlekednek. A 129-es autóbuszok a Széher út helyett Hűvösvölgy, végállomáshoz közlekednek. A 137-es és a 237-es járatok a Szentlélek tértől csak a Bécsi útig közlekednek. A 149-es busz továbbra sem jár. Korábban nem járt az 1-es és az 51-es villamos, ezek a járatok azóta újraindultak. A 218-as autóbuszok csak a Szent Imre tér és a Téglagyári tér között közlekednek.

Heroikus küzdelem

A 150-es és a 250-es buszok közlekedésében a Tordai úton fennakadásokra kell számítani. A 153-as buszok eredeti útvonalukon közlekednek. A 155-ös buszok rövidített útvonalon, a 156-os busz útvonalára terelve járnak. A 8-as busz egy ideig nem tudott a Hegyalja úton közlekedni és kerülő úton járt, majd 10 óra tájtól tért visza az eredeti útvonalára..

A Budapesti Városüzemeltetési Központ tájékoztatása szerint a fővárosban 82 hókotró járja a fő- és tömegközlekedési utak 1200 kilométerét. "Heroikus küzdelmet folytatunk" - mondta az [origo]-nak Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője, aki szerint, amíg el nem áll a havazás, addig hiába kotorják és szórják az utakat, a hintőanyag (kálcium-klorid, nátrium-klorid és homok keveréke) nem tudja kifejteni a hatását. Munkájukat ugyanakkor az autósok kissé segítik, ha jól lejárják. A havazás elállta után még 5-6 óra kell majd, hogy megtisztítsák a főútvonalakat, utána kerülhet sor a főváros 2800 kilométernyi mellékútjainak a letisztítására (jelen állás szerint leghamarabb délután tudják ezt megkezdeni).

Nehezen járhatók az utak országszerte

Az ország nyugati és középső részén, vagyis az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezen járhatóak, a hóesés mellett hóátfúvás és ónos eső is nehezíti a közlekedést. A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A mellékutakon is hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos. Több megyében az elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat.

Hosszabb menetidőre kell számítani az M0-son, az M1-esen, az M3-ason és az M7-esen Budapest közelében. Az M0-son a 2-es kilométernél műszaki hibás kamion okoz fennakadást az M5 felé. Délelőtt nem közlekedhettek a teherautók a 2-es főúton a Nógrád megyei Parassapusztától Pest megye határáig, de délutánra helyreállt a forgalom.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Pest megye területén a fővárosba bevezető utakon, a Pilisben, valamint Vác és Budaörs környékén a legrosszabb a közlekedési helyzet a szakadó hó, a síkos utak és az elakadt nehézjárművek miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.. A máskor is tapasztalt főváros környéki dugók az intenzív hóesés és a csúszós bevezető utak miatt most a szokásosnál is komolyabb nehézséget okoznak, a Pilisben főként a kamionok akadályozzák a forgalmat.

Perbál és Budajenő között elakadt egy busz, emiatt egy ideig feltorlódtak a környéken a járművek. Azóta megszűnt a forgalmi akadály, mégis szinte csak lépésben lehet haladni az emelkedőn. Hasonló a helyzet a 10-es főúton Piliscsaba és Pilisvörösvár között, ahol több kamion vesztegel, mert nem tudnak felmenni a hegyen. Ezen a főúton "beállt" a forgalom. Az emelkedőkkel tarkított váci és budaörsi térségben is gyakoriak a fennakadások. A Magyar Közút 50 munkagéppel igyekszik megtisztítani Pest megye útjait - közölte a társaság.

Lezártak határátkelőket a kamionok elől

A kamionok elől több határátkelőt is lezártak Somogy és Zala megyében a hó miatt, a személyautók forgalma zavartalan. A rendőrség felhívja az M7-es autópályán a határ felé közlekedő kamionosok figyelmét, hogy még a határ előtti pihenőhelyeken álljanak félre, mert az átkelőhelyek előtt több kilométerre feltorlódtak a járművek, ami akadályozza az utak tisztítását.

A lakosságtól azt kéri a somogyi rendőrség, hogy csak sürgős esetben, kellő felkészültséggel és türelemmel induljanak útra. Somogyban és Zalában jelenleg nincs hó elől elzárt település vagy járhatatlan út.

Örülhetnek a hidegkúti iskolások

Budapest felé lassan már megindult a forgalom a 10-es úton, kifelé azonban áll a közlekedés a főváros és Solymár között szalagkorlátnak ütköző kamion miatt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A 10-es úton a solymári körforgalom előtt egy fát szállító kamion félig az árokba csúszott, a szalagkorlát tartja. A műszaki mentésben a Pest megyei, a fővárosi és önkéntes tűzoltók vesznek részt. A környéken nagy a torlódás.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a fotókra további képekért!

A Veszprém megyei Hidegkúton a gyerekek nem jutottak el iskolába hétfőn, de az idősekről van, aki gondoskodjon - közölte Pénzes Erzsébet, a település független polgármestere. A Balaton-felvidéki kis településről a gyerekek Tótvázsonyba járnak iskolába, hétfőn azonban a havas útviszonyok miatt az intézmény azt kérte tőlük, el se induljanak. Korábban a közútkezelő azt közölte, hogy a településre nem lehet eljutni a hó miatt, de a polgármester délelőtt már arról tájékoztatott, hogy a buszok még nem közlekednek, azonban a személyautók egy sávon, nehezen kijutnak az ötutcás zsákfaluból. Hidegkúton nincs egyedül élő idős ember, akiről az önkormányzatnak kellene gondoskodnia. Az ebédet a falugondnoki szolgálat biztosan eljuttatja az azt igénylőknek.

A Balaton-felvidéki zsákfalut 11 óra után szabadították ki a hó fogságából a munkagépek, a 3107-es jelű bekötő utat személyautóval már használni lehet, ám buszokkal és nagyobb járművekkel nem ajánlatos közlekedni rajta - közölte a közútkezelő.

Száz perceket késnek a vonatok

A havazás, valamint váltóállítási gondok miatt több vonat is százperces vagy még nagyobb késéssel közlekedik hétfő délelőtt - derül ki a MÁV térképes vonatinformációjából.

A nagyobb torlódások és a még nagyobb késések elkerülése érdekében a monori, a váci, valamint egyes gödöllői és egyes sülysápi elővárosi vonatokat nem indítják el - közölte a Mávinform. Helyettük a zónázó vonatok állnak meg minden állomáson és megállóhelyen. Ennek ellenére még mindig 20-60 perces késéssel közlekednek a vonatok az ország számos vonalán.

A Budapestről, a Nyugati pályaudvarról 6 órakor Veresegyházon át Vácra közlekedő vonat 147 perces késéssel közlekedett. Ugyanazon a vonalon a reggel 7 órakor indult személyvonat 96 percet, az ellenkező irányban közlekedő pedig 79 percet késett. Száz percet késett a Piliscsaba és a Nyugati pályaudvar között közlekedő személyvonat is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Keleti pályaudvarról Hatvanba tartó vonat 64 perc késéssel, háromnegyed 10-kor tudta elhagyni a pályaudvart, a Szolnokról Záhonyba tartó személyvonat pedig 92 perc késéssel közlekedett.

Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. A MÁV Zrt. a forgalmasabb állomásokon megemelt létszámú személyzettel tisztítja a váltókat. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek, de a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat - közölte korábban a Mávinform.

Késnek a távolsági buszok

Fejér megyében 20-30 percest késnek a távolsági buszok, de az Alba Volán Zrt. helyközi és távolsági járatai minden településre eljutnak - közölte a társaság. A késések elsősorban a hóátfúvások és a balesetek miatt vannak. A megye déli részén már ónos eső esik, ami tovább nehezítheti a buszközlekedést.

A Kisalföld Volán buszainak reggeli 15-30 perces késései a helyközi járatokon 30-60 percesre nőttek délelőtt. A buszok a havas úton sok helyütt csak lépésben tudnak haladni. A városi vonalakon ennél jóval kisebb késésekkel kell számolniuk az utasoknak.

Egy kifutó üzemel a Liszt Ferenc reptéren

A havazás és a szél miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér két futópályája közül csak az egyiket használhatják a repülők, egy ideig mindkét pálya zárva volt - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. A reggeli járatok el tudtak menni, de utána a hó eltakarítása miatt az 1-es pályát is le kellett zárni körülbelül fél órára - mondta Hardy Mihály.

A takarítás idejére két repülőgépnek kellett várakoznia a légtérben, egy járat pedig kitérő reptérre, Temesvárra repült. A két párhuzamos futópálya közül az 1-es van nyitva, erről indulhatnak, és erre érkezhetnek a repülőgépek. Ez a pálya várhatóan folyamatosan nyitva lesz. A flightradar24.com radarképe szerint a légtérben kellett várakoznia a Tarom bukaresti, a Brussels Airlines brüsszeli, az El Al Tel avivi, és a Germanwings stuttgarti és kölni járatának is. A repülőjáratok késéssel közlekednek.

Kamionok akadtak el Vasban, Zalában

Több jármű is árokba csúszott, egy autóbusz pedig elakadt hétfő reggel a havazás miatt Vas megyében. A 8-as főútról Körmendnél elővigyázatosságból a 76-os számú főútra terelik a kamionokat. Az egyik baleset Jánosházánál történt a kora reggeli órákban, egy kamion az árokba futott, egy autóbusz is elakadt a hóban, a tűzoltók mindkettőt kimentették.

Oldalára fordulva felborult a Veszprém és Pápa között menetrend szerint közlekedő busz; négyen megsérültek - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Bakos György elmondta: a busz műszaki mentése ideje alatt a 83-as főúton Farkasgyepű közelében félpályás útlezárás van.

Szombathelyen, az Újvilág utcában szintén egy kamion csúszott az árokba, itt is a tűzoltók segítettek kivontatni a járművet az útra. Vép térségében egy alsórendű úton egy osztrák kamion csúszott az árokba, a műszaki mentése még folyamatban van.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a rendőrök Nádasd külterületén a 86-os és a 76-os út kereszteződésénél a kamionforgalmat a 76-os főútra, a 8-as útról pedig a 74-es útra terelik. Szlovénia és Horvátország a kamionforgalom előtt lezárta a határokat, ezért a rendőrök a Győr felől érkező járműveket a 86-os úton, a Veszprém felől érkezőket pedig a 8-as úton félreállítják. Vas megyében 25-30 centiméternyi hó hullott.

Zala megyében két főút is járhatatlan kamionnal, az utakon több teherjármű is vesztegel, de megközelíthetetlen település nincs - közölte honlapján hétfő délelőtt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A 86-os főúton, Zalalövő térségében Rédics felé járhatatlan az út kamionok számára, ezen a szakaszon több teherjármű is vesztegel. Az utat teljes terjedelmében lezárták a mentés idejére. A 76-os főút nagykapornaki szakaszán a Zalaegerszeg felé vezető részen két kamion is elakadt, itt Kisbucsa felől Zalaegerszeg irányába nem közlekedhetnek kamionok, a személygépkocsiknak azonban megközelíthető a város.

Pakod és Pókaszepetk között egy kamion az útpadkára csúszott, a rendőrök egy forgalmi sávot lezártak. A 75-ös főút zalaapáti szakaszán korábban keresztbefordult egy teherjármű, ennek műszaki mentése befejeződött, így ismét teljes szélességében járható az út. A hóban rekedt járművek mentését a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttesen végzi.

Komárom-Esztergom megyében minden út járható, de több helyen elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat - közölte a megyei közútkezelő és a katasztrófavédelem. Vasárnap éjjel 6-8 centiméteres hó esett, ezt a szél néhol 25-30 centiméter vastag rétegbe hordta össze az utakon. A katasztrófavédelem szerint az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 36 és 39-es kilométerek között több kamion elakadt az emelkedőn, illetve az autópálya felhajtóján, számukra a tűzoltók nyújtanak segítséget. Az esztergomi tanítóképző előtt két csuklós busz akadt el, az egyik keresztbe fordult az úttesten.

A megyei rendőr-főkapitányság közölte, Esztergom és Dorog térségében, a 81-es számú főúton és az M1-es autópálya kisbéri szakaszán a havas úton nehezen lehet közlekedni. Az autópálya Budapest felé vezető oldalán a 35-ös kilométernél egy műszaki hibás kamion vesztegel a külső forgalmi sávban, így itt csak a belső forgalmi sáv járható.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Lezárták a havazás miatt a kamionforgalom elől a 82-es út egy szerpentines szakaszát a cseszneki vár közelében - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ezzel akarják megakadályozni, hogy a csúszóssá vált úton keresztbeforduló nyerges vontatók megakasszák a teljes forgalmat. A kamionokat Gic felé, alsóbbrendű utakra terelik. A havazás miatt eddig csak kisebb, koccanásos balesetek történtek a megyében. Több helyütt viszont az autópályára fel- vagy onnan lehajtó kamionok megcsúsztak, és forgalmi akadályt okoznak. A Magyar Közút Zrt. győri ügyelete szerint megyeszerte lassítja a forgalmat a havazás, de járhatatlan út nincs Győr-Moson-Sopronban.

Tervezi, hogy kihasználja a kitűnő lehetőséget, és elmegy szánkózni? Hova? Keressük a legjobb szánkózó helyeket, küldje el javaslatait fényképpel a hirugyelet@origo.hu címre!

Nagy a hó a kert végében? Fényképezze le és küldje el a foto@origo.hu címre!