Tömegtüntetés a melegházasság ellen Párizsban

Vágólapra másolva!
Tízezrek részvételével megkezdődtek vasárnap Párizsban a Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnök melegházasságot engedélyező törvényjavaslata elleni felvonulások. A kormány kitart a törvény mellett.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyház és a jobboldali ellenzék támogatásával rendezett, jó hangulatú, színes tömegrendezvény keretében a francia főváros négy pontjáról indultak a tüntetők az Eiffel-torony előtti Mars-mező felé, ahova a rendőrség 150-300 ezer résztvevőt vár a nap folyamán.

A parlament január 29-én kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység. A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a 12. ország, ahol várhatóan engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.

"A megmozdulás tesztértékű Francois Hollande számára, hiszen ma egyértelműen látható, hogy Franciaországban feltehetően milliók nem értenek egyet ezzel a reformmal" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) főtitkára a felvonuláson, amelyen számos ellenzéki politikus mellett megjelent André Vingt-Trois, Párizs érseke is. Az egyházi vezető üdvözölte, hogy "sok katolikus" kifejezi véleményét. Ugyanakkor leszögezte, hogy "ez nem kormányellenes egyházi tüntetés".

A Menet mindenkiért elnevezésű felvonulás fő szervezője és szóvivője a katolikus vallását nyíltan hirdető, médiasztárnak számító, Frigide Barjot néven ismert, éjszakai bárokban fellépő provokatív humorista (eredeti nevén Virginie Télenne). Ő magukat melegnek valló fiatalemberek társaságában többször is hangsúlyozta, hogy a megmozdulás nem a homoszexuálisok ellen irányul, hanem azt a célt szolgálja, hogy megőrizze "a társadalmi struktúrát meghatározó intézményeket".

Nincsenek együtt

Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnök, az UMP egyik elnökjelöltje és Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke viszont nem vett részt a tüntetésen, amelynek céljaival egyikük sem ért egyet.

A tervezet ellenzői azonban nem mind együtt tüntetnek. Így például a szervezők kérésére a szélsőjobboldalhoz közeli fundamentalista katolikus szervezet, az úgynevezett Civitas intézet külön útvonalon vonul fel, szigorú rendőri biztosítással, miután a korábbi tüntetéseken tagjaik rendbontásokat idéztek elő.

A kormány kitart

Christiane Taubira igazságügyi miniszter azt mondta, hogy függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is kizárta, hogy a szervezők követelésének megfelelően a kormány népszavazást írna ki a kérdésről.

Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 56 százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele engedélyezné.