Csökkenthetik a kéményseprés díjait is

Vágólapra másolva!
A kéményseprői díjakat is belevenné a rezsicsökkentésbe az ezt ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester. A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is felvetette, hogy a szolgáltatók a számlákon jól láthatóan jelezzék, mennyivel csökkent a díj.
Vágólapra másolva!

A víz-, a csatorna-, illetve a szemétszállításon kívül a kéményseprési szolgáltatások díjainak felülvizsgálata is kerüljön be abba a körbe, ahol a kabinet a rezsicsökkentés kiterjesztésének lehetőségét vizsgálja - javasolta a kormánynak Németh Szilárd, a január elsejétől hatályos rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője.

A csepeli polgármester erről a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt. Németh szerint az idén egy átlagos családi kasszában 40 ezer forinttal több marad az első lépésben végrehajtott villamosenergia-, gáz- és távhőárcsökkentésnek köszönhetően.

Azt mondta, a szolgáltatókat arra kérik, a számlán jól látható helyen tüntessék fel a tízszázalékos csökkentést. Ha ez nem történik meg, olyan jogszabályi változásokat fog kezdeményezni Németh Szilárd, amelyek erre kötelezik a szolgáltatókat.

A jövő héten dől el, kik lesznek a tagjai az általa vezetett munkacsoportnak. Megkeresték többek között olyanok is, akik sok időt töltöttek az érintett szolgáltató cégeknél, és ismerik azok árképzési, számlázási gyakorlatát. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energia Hivatal mellett szeretné, ha civilek, köztük nagycsaládosok, nyugdíjasok is segítenék a munkáját.

Ha valakinek nem éri meg Magyarországon termelni, akkor "ebben az esetben nem fogjuk telesírni a zsebkendőnket" - mondta. Szerinte a rezsicsökkentésnek nem az a célja, hogy portfólióváltást kényszerítsenek ki a külföldi tulajdonú szolgáltatóknál, bár ez kellemes hozadéka is lehet a dolognak. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az E.ON után hasonló tárgyalások kezdődhetnek arról, hogy magyar közösségi tulajdonba kerüljenek vissza az ezen a területen működő cégek.