Különdíjat kapott az [origo] újságírója

Vágólapra másolva!
Nem osztották ki idén az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Soma-díjat, ugyanakkor Wirth Zsuzsannának, az [origo] újságírójának, valamint Dezső Andrásnak, a hvg.hu újságírójának munkáit külön díjazták.
Vágólapra másolva!

A Gőbölyös József "Soma" Alapítvány kuratóriuma - az Alapítvány 12 éves fennállása óta először - úgy döntött: az idén nem adja ki a nyomozó újságírási csúcsteljesítmények jutalmának szánt Soma-díjat. A kuratórium ugyan a hvg.hu-ban megjelent, "Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül" című írást minden szempontból jónak ítélte, ám az írás mögött nem áll azonosítható szerző.

A kuratórium ezenkívül két munkát emelt ki. Az egyik az [origo] újságírójának, Wirth Zsuzsannának a cikksorozata, amely az alapítvány közleménye szerint megdöbbentő tudósítást adott a magyarokat Angliába csábító és őket rabszolgasorsban tartó magyar maffiáról. A cikkeket itt és itt olvashatja.

A másik kiemelt munka, Dezső András cikksorozata a közlemény szerint a hvg.hu hasábjain a Győr melletti Audi-gyár terjeszkedéséhez használt ingatlanok piszkos előtörténetéről tárt a nyilvánosság elé érdekes és fontos tényeket.

A szerzőket az alapítvány kuratóriuma 300-300 ezer forintos utazási támogatásban részesíti, amelyet az idei őszi brazíliai nyomozó újságírói világkonferencián való részvételre használhatnak fel.