Balog: Jó ötletekkel jöttek a diákok

Vágólapra másolva!
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Balog Zoltánnal tárgyal. Lesz felsőoktatási kerekasztal, és január 31-ig egy részmegállapodás születik a 16 állami finanszírozás nélküli szakról is.
Vágólapra másolva!

Felsőoktatási kerekasztal alakul - erről született döntés Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteki budapesti egyeztetésén. A kerekasztal tagjai közé várják a rektori konferencia és a hallgatók, valamint a gazdasági élet szereplői, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Magyar-Európai Üzleti Tanács (HEBC) képviselőit.

Balog Zoltán a több mint másfél órás egyeztetés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, "most már jobban értjük egymást" a hallgatókkal, mint a kissé zűrzavaros év végi egyeztetéseken. Hozzátette: megnyitották a tárgyalásokat arról a 16 szakról is, amelyen a jelenlegi tervek szerint nem lenne államilag finanszírozott hely. Szerinte olyan konstruktív javaslatot kaptak a hallgatóktól, amelyet érdemes megfontolni.

A miniszter közölte, hogy lesz 24-25 milliárdnyi pluszforrás, amit a jelenlegi kerethez képest a felsőoktatásra szán a kormány, de hogy ez pontosan mire lesz felhasználható, arról még egyeztetnek a rektorokkal. Arról sem beszélt, hogy honnan teremti elő a kormány ezt a pénzt.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, örömmel tapasztalták, hogy "jelentős előrelépést" sikerült elérniük az egyeztetésen. Azt javasolták, hogy az említett 16 szakon az általánosnál akár magasabb, szakonként rögzített ponthatár legyen, és így kerülhessenek be állami helyekre a hallgatók. Emellett megállapítanának egy minimális bekerülési arányt is.

A tervek szerint január 31-ig részmegállapodást kötnek a felek. A HÖOK közölte, addig nem tervez újabb demonstrációkat, ameddig "megfelelő ütemben" folynak a tárgyalások.

A miniszter közölte: a hallgatói szerződést továbbra is nagyon fontosnak tartják, ahhoz ragaszkodnak, de tartalmáról hajlandóak tárgyalni. Úgy gondolják, beszélni kell arról, mi az, ami jár a diákoknak, és mi az, amit a hallgatók ezért vállalnak. Ha ennek új módjáról meg tudnak egyezni, akkor felajánlják azoknak, akik a régi típusú szerződést kötötték meg, hogy módosíthassák - mondta Balog Zoltán.

Egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a HÖOK-on kívül nem tárgyal más szervezettel, így a HaHával sem, mert szerinte a dolgok komolyságát úgy lehet megőrizni, ha azok tárgyalnak, akiknek van erre mandátumuk.