Nem nyomoznak Bayer Zsolt ellen

Bayer Zsolt, Békemenet a demokráciáért
Vágólapra másolva!
Az ügyészség elutasította a Bayer Zsolt ellen érkezett feljelentést, mert nem tartotta megalapozottnak, hogy a Magyar Hírlap publicistája közösség elleni izgatást követett el. Bayert többen is feljelentették a nagy felháborodást és nemzetközi visszhangot kiváltó, durván cigányozó szombati írása miatt.
Vágólapra másolva!

Elutasította az ügyészség a Bayer Zsolt ellen közösség elleni izgatás miatt tett feljelentést - közölte Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész. Bayer Zsolt ellen a Magyar Hírlap múlt szombati számában megjelent, a szigethalmi késeléssel kapcsolatban született írása miatt érkezett feljelentés, az ügyészség azonban ezt bűncselekmény hiányában elutasította. Bayert többen is feljelentették vagy feljelentik a január 5-én megjelent írása miatt, szerdán például a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) jelentette be, hogy közösség elleni izgatás miatt hamarosan feljelentést tesz.

Bayer Zsolt írásában a szigethalmi esetre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bayer Zsolt

A publicisztika nagy felháborodást váltott ki, az abban megfogalmazottakat elítélte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője (Bayer Zsolt a Fidesz tagja), Navracsics Tibor pedig azt mondta, Bayernek nincs helye a pártban. A Magyar Hírlap kedden még bocsánatot kért Bayer Zsolt hétvégi publicisztikája miatt, de szerdán már arra kérte olvasóit, hogy álljanak ki Bayer, a lap és a kormány mellett is.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.

Csütörtökön ismert francia és német lapok is foglalkoztak Bayer Zsolttal. A Libération külpolitikai rovatában ismertette Bayer Zsolt írását, amelyet "a Magyarországon kirobbant újabb botránynak" nevezett. A francia baloldali lap kiemelte, hogy az "Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló" publicista olyan "cigány állatokról" írt, akik nem méltók az emberi életre, hiszen "ott és akkor ürítenek, ahol és amikor rájuk jön", a romák jelentős része "gyilkos", akit meg kell semmisíteni. Megemlítette, hogy Bayer kijelentései nemcsak az ellenzéki körökben, hanem a kormányoldalon is tiltakozást váltottak ki, valamint hogy az ellenzék, amely gyűlöletre való uszításnak tartja a szöveget, vasárnapra tüntetést tervez.

A Der Standard című vezető liberális osztrák napilap Orbánon a sor címmel jelentetett meg jegyzetet. "Egyesek, akik úgy gondolják, hogy ismerik őt, hidegvérű cinikusnak tartják Orbán Viktort, aki leginkább a többségi hangulathoz igazodik" - írta a szerző, Josef Kirchengast. - Ez politikailag legitim, még ha nem különösen rokonszenves is dolog - vélekedett. Aggasztóvá válik azonban - írta -, ha ehhez a taktikai meggondoláshoz szándékos kétértelműség is járul az emberi jogok és emberi méltóság kérdésében. Orbán Viktor kétségkívül sem nem rasszista, sem nem antiszemita, de "tart" olyan embereket, akik ezt a szegmenst szolgálják ki - írta. Közéjük tartozik a szerző szerint Bayer Zsolt is. A Der Standard cikkíróját a Bayer-cikk nyelvezete az egykori nemzetiszocialista lapra, a Der Stürmerre emlékezteti. Bayer átlépett egy határt, "hallgatni vagy elbagatellizálni nem lehet többé", Orbán Viktornak magának kell állást foglalnia, félreérthetetlenül - állt a Der Standard cikkében.