Büdös virsli, penészes sonka körül szaglászik az ombudsman

iskolai menza, közétkeztetés, ebéd, Gyerekek veszik el ebédjüket a budapesti Újlaki Általános Iskola menzáján
Vágólapra másolva!
Állandósultak a panaszok a kispesti iskolai, óvodai menza minőségével kapcsolatban, a közétkeztetési cég mégsem tett semmit a zöld húsok, penészes sonkák, büdös virslik ellen. Az oktatási ombudsman, Aáry-Tamás Lajos vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban. Aáry-Tamás Lajos közleménye szerint tudomására jutott, hogy a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban tartós jelleggel komoly minőségi kifogások (így kifogásolható tápérték és mennyiség, rossz íz, penészes sonka, zöld színű nyers hús, büdös virsli) merültek fel.

Az érintett szülők és intézmények többször éltek panasszal, továbbá a szülők petíciót indítottak el az ügyben, mivel a közétkeztetést nyár óta biztosító cég - úgy tudja - semmibe veszi a silány minőséggel kapcsolatos észrevételeiket, hónapok óta csak ígéreteket kapnak, érdemi változás nem történt. A leírt eset az állampolgárok nagyobb csoportját érintő jogsérelmet okozhat, az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított az ügyben.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Menza egy magyar iskolában - képünk illusztráció

Az ombudsman a kerület polgármesterétől, a kispesti óvodák és iskolák vezetőitől és a szülői munkaközösségek vezetőitől részletes tájékoztatást kért arról, hogy szeptember óta merült-e fel az intézményben panasz, kifogás az étel minőségét illetően, milyen intézkedéseket tettek ezen jelzéseket követően, továbbá volt-e arra példa, hogy az étel minősége miatt megkeresték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Az ombudsman megkeresi az ügyben az ÁNTSZ-t, a védőnőket, a kispesti gyermekorvosokat és a civil szervezeteket is.

Aáry-Tamás Lajos közölte, Magyarországon közel egymillió gyermeket érint a közétkeztetés. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból kitűnik, hogy a jelenlegi rendszer sok esetben nem veszi figyelembe az egészséges étkezés alapkövetelményeit - jegyezte meg. Hangsúlyozta, az egészséges óvodai, iskolai környezet jelentős tényező a gyermekek egészségmegőrzése szempontjából, ezért szükséges az egészséges táplálkozási ajánlásokban foglaltak gyakorlati érvényesítése.