Bokros: Védjük meg a piacot a ragadozó államtól

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos európai parlamenti (EP) képviselő szerint antimodernizáció történik ma Magyarországon, virágzik a populizmus, a tudatos lélekmérgezés és a "törzsi nacionalizmus", ezért a modernizációt újra kell indítani. Erről egy konferencián beszélt Bokros egy Budapesti szállóban, az épület előtt pedig ellene tüntettek.
Vágólapra másolva!

Az általa vezetett Szabadság és Reform Intézet (SZRI) csütörtöki budapesti konferenciáján Bokros Lajos azt mondta, helyre kell állítani a jogállamot, a hatalommegosztás rendszerét, a független igazságszolgáltatást, az önkormányzatiságot, a sajtószabadságot, és a piacot meg kell védeni az oligarchikus, "ragadozó" államtól.

A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió civilizációs keret Magyarországnak, érték- és érdekazonosság köti az unióhoz az országot, amely fél évezrede nem volt olyan független és szuverén, mint ma. Aki szabadságharcot folytat az unió ellen - amelyhez önként, népszavazással csatlakozott az ország -, az nem osztja Európa civilizációs értékeit - tette hozzá a politikus.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Bokros Lajos egy tavaly márciusi tüntetésen

Az egyik belvárosi szállodában megrendezett konferencia több százas közönségében több egykori MDF-es, szabad demokrata és szocialista politikus volt jelen, köztük az MDF-s Kerék-Bárczy Szabolcs, Pusztai Erzsébet, a szabad demokrata Bauer Tamás, Csillag István, a szocialista Vastagh Pál, valamint Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány és Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány egykori tagja, továbbá Lengyel László közíró, és felszólalt Kéri László politológus is.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ, az MDF jogutódja) néhány aktivistája a tanácskozásnak helyet adó szálloda bejáratánál és a konferenciateremnél tiltakozott Bokros Lajos személye és politikája ellen.

Az SZRI alapítvány 2011-ben alakult, kuratóriumának elnöke Bokros Lajos, aki az 1990-es évek közepén a szocialista-szabad demokrata Horn-kormány egyik pénzügyminisztere volt, 2009-ben az MDF listájának éléről jutott az EP-be, 2010-ben pedig a párt miniszterelnök-jelöltje volt, de az MDF két évtized után azon a választáson kiesett a parlamentből.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai között van Kajdi József és Pusztai Erzsébet, ügyvezető igazgatója Kerék-Bárczy Szabolcs, valamennyien volt MDF-es politikusok. Az intézet céljai között szerepel a konzervatív-szabadelvű értékek hiteles képviselete, a szabadságjogok, az alkotmányosság, és a demokrácia erősítése, a vállalkozási szabadság és a szabályozott, de szabad piacgazdaság védelme, valamint az állam átfogó reformja.