Több ezer egészségügyisnek megkegyelmezhet Szócska

Vágólapra másolva!
Egyéni kérvényt kell majd benyújtaniuk azoknak a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozóknak, akik tovább szeretnének dolgozni. Hogy mi alapján döntenek, az egyelőre nem világos, de Szócska ezen kívül további fizetésemelést is ígér az orvosoknak. Az egészségügyisek szerint sok még a kérdőjel.
Vágólapra másolva!

Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta továbbá, hogy februárban megkezdik a béremelési tárgyalások következő körét.

Az államtitkár szerdán két órán át egyeztetett az egészségügyi dolgozók szakmai érdek-képviseleti szerveivel. Az egyeztetés után azt mondta: az érintettek köréről elindult egyfajta "számháború", ezért a következő időszakban tisztázzák a pontos adatokat, valamint a felmentés eljárásrendjének részleteit.

A 2012-ben kiadott utolsó Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint január 31-ig kell intézkedniük a minisztériumoknak a nyugdíjkorhatárt már betöltött közalkalmazottak munkaviszonyának megszüntetéséről. Korábban Orbán Viktor azt mondta, egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair".

A múlt héten csütörtökön a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz, egyeztetést sürgetve az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról, másnap pedig több szakmai szervezet Orbán Viktorhoz és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez fordult az aggodalmaival. Valamennyi szakmai szervezet szerint az érintettek nagy száma miatt a kormányhatározatban leírt egyedi mentességi eljárásrend kezelhetetlen lesz az egészségügyben.

Szócska Miklós a szerdai sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy bár több szakmai szervezet felvetette, az egészségügyben a nyugdíjkorhatár megváltoztatása nincs napirenden. Ágazati mentesség az egészségügyben sem lesz, de egy ágazatspecifikus részletszabályozás készül. A kormány látja az egészségügy emberierőforrás-helyzetét - hangsúlyozta Szócska Miklós, kifejtve: kevesebb orvos dolgozik a kelleténél, és arányában még ennél is nagyobb szakdolgozóhiánnyal kell szembenézniük. Most megfogalmazzák, hogy a nemzeti egészségügyi szolgálatban hány emberrel tudják ellátni a betegeket - tette hozzá az államtitkár.

Az egészségügyi dolgozók érdek-képviseleti szervezetei szerint a szerdai egyeztetés után is több kérdőjel maradt a kötelező nyugdíjazás alóli felmentés ügyében.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a tárgyaláson áttörés nem történt, a közszolgálati dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló rendelkezést nem szüntették meg, nem halasztották el, és alanyi mentességet sem kapnak az egészségügyben dolgozók. Ezenfelül "szép számban" maradtak kérdőjelek. Több, később kidolgozandó, apróbb részletszabály van, amely egyelőre nem tiszta, például a fizetés és a nyugdíj együttes tilalmával, az egy forrásból történő jövedelmezéssel kapcsolatban - mondta.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek azt mondta, csalódottak mert a több felelős döntéshozó szájából elhangzott ígéretet nem tartják be. A kormány a kormányhatározat érdemi tartalmát tekintve nem tágít, a lebonyolítás technikai részleteivel kapcsolatban pedig sok a kérdőjel - tette hozzá Éger István. Szerinte a legnagyobb probléma az, hogy az egyéni mentesség kérésére napokon belül úgy fogják rávenni kollégákat, hogy nekik fogalmuk sem lesz, ez mivel jár anyagilag, milyen adóügyi, munkaügyi következményei vannak. Ahhoz, hogy ezt meg tudják ítélni, érdemi adatokat, érdemi döntéseket, konkrétumokat tartalmazó anyagra lenne szükség - fejtette ki, hozzátéve: ilyet egyelőre a szakmai szervezetek sem láttak.