Vágólapra másolva!
Két magánszemély közösség elleni izgatás miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen Bayer Zsolt szombaton megjelent cikke miatt, amelyben egy szigethalmi késelésről ír. A cikk hangvételét kormánypárti, ellenzéki politikusok és cigány vezetők is bírálták.
Vágólapra másolva!

Közösség elleni izgatásra hivatkozással két magánszemélytől is érkezett feljelentés a Legfőbb Ügyészségre a Magyar Hírlapban január 5-én megjelent újságcikk miatt szerdán - közölte Fazekas Géza ügyészségi szóvivő az MTI-vel. A Legfőbb Ügyészség mellett a Fővárosi Főügyészségre is érkezett feljelentés a cikkel összefüggésben - tette hozzá. A Legfőbb Ügyészség a hozzá érkezett feljelentéseket megküldi az illetékes Fővárosi Főügyészségnek.

A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) szerdán közölte az MTI-vel, hogy büntetőfeljelentést tesznek Bayer Zsolt ellen. Szerintük a szerző a "magyarországi cigánysággal szemben izgatás, uszítás és gyilkosságra való felbujtás bűncselekményt követett el". A feljelentést hétfőn adják át a Legfőbb Ügyésznek.

Bayer Zsolt szóban forgó szombati írásában a szigethalmi esetre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

A publicisztika nagy felháborodást váltott ki, az abban megfogalmazottakat elítélte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője (Bayer Zsolt a Fidesz tagja), Navracsics Tibor pedig azt mondta, Bayernek nincs helye a pártban. A Magyar Hírlap kedden még bocsánatot kért Bayer Zsolt hétvégi publicisztikája miatt, de szerdán már arra kérte olvasóit, hogy álljanak ki Bayer, a lap és a kormány mellett is.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.