Az energiahivatalok egyesítésén gondolkodik az NFM

Vágólapra másolva!
Az Energia Hivatal, az Atomenergia Hivatal és a Bányászati Hivatal összevonásán gondolkodik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Döntés még nincs, egyelőre csak egyeztetnek, egy szakérő szerint azonban az egységes energiahatóság létrehozása nemzetközi egyezményeket sértene.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vizsgálja egy egységes energetikai hatóság létrehozásának lehetőségét, amely a Magyar Energia Hivatal, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és az Országos Atomenergia Hivatal összeolvadásával jönne létre. Az NFM szerdai közleménye szerint a tárca javaslatában az áll, hogy egy új, önálló iparszabályozási hatóság látná el a bányászati-földtani, az energiaellátási, a víziközmű-működtetési és az atomenergia alkalmazásával összefüggő feladatok hatósági felügyeletét és működésének szabályozását.

A kezdeményezésről végleges tárcaálláspont csak a szakmai egyeztetések lezárása után alakul ki, és arról a végleges döntést a kormány hozza meg - áll a közleményben. A fejlesztési tárca természetesen figyelembe veszi a nemzetközi kötelezettségeknek, vállalásoknak való megfelelés alapos elemzését, és mindent elkövet a nukleáris biztonság szavatolása érdekében - írták.

Hétfőn Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetnek igazgatója az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a Magyar Energia Hivatal (MEH) összevonása súlyosan sértene Magyarország által elfogadott fontos nemzetközi egyezményeket és irányelveket. A nukleáris biztonsági hatóságnak teljes függetlenséget és önállóságot kell biztosítani - szögezte le a szakember miután - mint írta - a nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett előterjesztés javasolja az OAH, a MEH és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összevonását egyetlen iparszabályozó hatóságba.

Az összevonás megvalósítása nemcsak a magyar nukleáris létesítmények nemzetközi elfogadtatását veszélyeztetné, hanem egy új paksi blokk építése is európai ellenállásba ütközhet - folytatta Aszódi, hozzátéve: nagyon bízik abban, hogy a politikai döntéshozók hajlandók meghallgatni a szakembereket, és "a tervezett változtatást nem hajtják végre".