Mégsem özönlenek Magyarországra a német nyugdíjasok

Vágólapra másolva!
Német idősotthonokkal foglalkozó szakértők cáfolták a német nyugdíjasok kelet-európai beáramlásáról szóló híreket.
Vágólapra másolva!

Legfeljebb százas nagyságrendű lehet a Németországból kelet-európai idősotthonokba költöző nyugdíjasok száma - mondták az MTI-nek német szakértők, akik szerint tévesek az idősek tömeges kivándorlásáról szóló beszámolók.

A Bild című német lap novemberben sorozatot közölt arról, hogy egyre több német él kelet-európai idősotthonban, számuk már meghaladta a tízezret. Az elvándorlás oka, hogy Németországban túl drága az ellátás, a gondozás - írta a bulvárlap.

A cseh, szlovák és magyar idősotthoni férőhelyek közvetítésére szakosodott német tulajdonú vállalkozások közül legrégebben működő céget Artur Frank vezeti. A Szlovákiában élő német üzletember az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: elképzelése sincs arról, hogy honnan származhatnak a Bild adatai. Kétségtelen, hogy a bentlakásos időskori ellátás drága Németországban, átlagosan havi 3000 euró, amiből a biztosítók csupán mintegy 1200 eurót térítenek meg. Ehhez képest a Csehországtól Magyarországig húzódó régióban jóval olcsóbb idősotthonok működnek, de a pusztán pénzügyi okokból átköltöző németek száma a három országot együtt véve is csak néhány száz lehet - tette hozzá.

Bernd Christl, a német betegbiztosítók nemzetközi biztosítási ügyekkel foglalkozó szervezetének (DVKA) berlini szakértője az MTI-nek azt mondta: a német és a nemzetközi sajtóban szereplő adatok biztosan nem német forrásból származnak. Németországban nem készül ilyen statisztika, mivel az úgynevezett ápolásbiztosítási rendszer csak a belföldi bentlakásos gondozás költségeihez járul hozzá, ezért nincs is ok a külföldi idősotthonokban élő németek nyilvántartására.

Az [origo] egy korábbi cikkében nézett utána, milyen igényekkel érkeznek Magyarországra a német nyugdíjasok, és azokhoz képest milyen ellátásra számíthatnak.