Átmenetileg leállt a rendőrség rádiós rendszere

Vágólapra másolva!
A mentők és a tűzoltók kommunikációs rendszere is leállt, ennek ellenére a működésük zavartalan maradt. A hiba okát egyelőre nem tudni, vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta hétfő délután a rendőrség, a mentők és a tűzoltók rádiós rendszerének leállását.

A készenléti szervezetek EDR-rendszerét üzemeltető Pro-M Zrt. hétfő este közölte: a főváros és két közeli megye területét érintő szolgáltatás-kiesés a készenléti szervezetek kommunikációs rendszerében több mint egy órán át tartott. Ez - mint írták - az érintett szervek kommunikációjában nem okozott fennakadást.

A rendőrség délután közleményben jelezte, hogy EDR nevű kommunikációs rendszerében rövid ideig tartó, Budapest, Pest megye és Nógrád megye egyes területeit érintő hiba lépett fel, ám a szolgáltatás rövid időn belül helyreállt. A rendőrség a feladatait egyéb kommunikációs eszközökkel teljes mértékben ellátta - hangsúlyozták.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a kárhelyszín és a központ közötti kapcsolat állt le. Amíg a rendszer nem működött, két jelzés érkezett a fővárosi tűzoltókhoz. A káresemények felszámolásában nem volt fennakadás, a kommunikációt szolgálati mobiltelefonokkal oldották meg a tűzoltók. A kapcsolat nem sokkal fél 5 után helyreállt.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte, hogy a rádiós rendszer leállása alatt az érintett területek egyikéből sem érkezett riasztás. Egy Pest megyei helyszínen voltak kint tűzoltók, ők mobiltelefonon tartották a kapcsolatot a központtal.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, hogy a mentőszolgálat feladatellátása is folyamatos maradt, a mentőellátásban nem volt fennakadás. A hiba elhárításáig a mentésirányítók a mentőegységekkel az üzemzavar esetére meghatározott módon, mobiltelefonokon tartották a kapcsolatot.

A rendszert üzemeltető Pro-M Zrt. a rendszer szállítójának bevonásával a hibát rövid idő alatt elhárította. A problémáról a felhasználó készenléti szervezeteket és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetékes szervét, az Országos Informatikai és Hírközlési Főügyeletet tájékoztatták.

A hiba okát a Pro-M Zrt. a szállító bevonásával kivizsgálja - írta a cég közleményében.