Kevés szavazót izgatott a gyömrői Horthy-park neve

Gyömrő Horthy Miklós park népszavazás
Vágólapra másolva!
A gyömrőiek kevesebb mint ötödét érdekelte a Horthy Miklósról elnevezett helyi park, hogy elmenjenek szavazni a kedvéért. A helyi népszavazáson az volt a kérdés, hogy "egyetért-e azzal, hogy Horthy Miklósról ne nevezzenek el közterületet Gyömrőn".
Vágólapra másolva!

Tizennyolc százalékos részvétellel zárult a gyömrői Horthy park elnevezéséről vasárnap tartott helyi népszavazás, így a referendum érvénytelen - közölte az előzetes eredményt a város jegyzője. A referendumon a következő kérdésre kellett válaszolni: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Horthy Miklósról, a vitatott történelmi személyiségről ne nevezzenek el közterületet Gyömrőn?"

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Így néz ki a Horthy Miklósról elnevezett park Gyömrőn

Varga Ernő jegyző szerint a választásra jogosultak mindössze 18 százaléka, összesen 2270 lakos ment el szavazni, közülük 1778-an válaszoltak a feltett kérdésre igennel, 484-en nemmel, 8 voks érvénytelen volt. A helyi népszavazás akkor zárult volna érvényesen, ha a 16 700 lelkes településen élő több mint 13 ezer választópolgár 50 százaléka plusz egy fő az urnákhoz járult volna.

Tóth Mátyás, a referendum egyik kezdeményezője vasárnap késő este úgy értékelte az eredményt, hogy "úgy tűnik, közömbösebbek az emberek, mint hittük". Hozzátette, legalább annyi szavazóra, és annyi igen voksra számítottak, mint ahányan korábban kézjegyükkel ellátták az aláírásgyűjtő íveket (azaz legalább 2700-ra). Tóth lezártnak tekinti az ügyet, és kijelentette, hogy a döntés ismét az önkormányzat kezében van.

Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör) alpolgármester - saját véleményét tolmácsolva - úgy értelmezte a népszavazás eredményét, hogy a lakosság 82 százalékának távolmaradása azt jelzi, hogy a helyiek nem kívánják megváltoztatni az önkormányzat korábbi döntését. Vagyis azt, amely szerint a volt Szabadság téren lévő parkot tavaly nyár óta Horthy parknak hívják. Mivel a gyömrőiek úgymond "szentesítették" az átnevezést, etikátlan lenne, ha az önkormányzat másképp döntene, vagyis nincs miért visszatérni az ügyre - tette hozzá az alpolgármester.

A népszavazás előzménye, hogy tavaly április 23-án a képviselő-testület egyetlen jobbikos tagjának javaslatára határoztak arról: a gyömrői Szabadság tér júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje. (A képviselő-testületben egyetlen képviselő volt, aki nem értett egyet ezzel a javaslattal.) A lakosság egy részének tiltakozása nyomán végül csak a téren lévő parkot keresztelték át. A Gyömrőről és a parkról szóló híreinket itt találja meg, egy Gyömrőn készült riportunkat itt olvashatja el, itt pedig Horthy Miklósról és újjáéledő kultuszáról tudhat meg érdekességeket.